Oto moja propozycja na obiad czy gorącą kolację. Dziś faszerowana cebula, a przy tym na talerzu znacznie ciekawiej.

Składniki:

  • 250 g. chudego ryżu
  • 8 cebul
  • 200 g. wędliny
  • 1- marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 buraki.
  • 1 łyżka smalcu

Przyprawy: sól, pieprz,pieprz ziołowy.

Wykonanie:

  • Ugotować ryż wraz z burakami. (Aby nabrał ładnego różowego koloru).
  • Przecedzić i odsączyć.
  • Buraki wyjąć. (Można z nich zrobić sałatkę)
  • Cebulę obrać.
  • Ściąć wierzchy i wydrążyć środki.
  • Posiekać i zeszklić na smalcu
  • Marchew, pietruszkę, seler, obrać.
  • Umyć.
  • Zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach.
  • Wędlinę pokroić w kostkę.
  • Dodać do zeszklonej wcześniej cebuli.
  • Dusić do miękkości warzyw. (W razie potrzeby podlać wodą)
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
  • Posypać posiekaną natka pietruszki.
  • Wymieszać.
  • Nakładać łyżeczką farsz w środek cebuli.
  • Przykryć wierzchami.
  • Ułożyć cebulę ciasno na patelni.
  • Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu aż cebula zmięknie (lub też ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec  w piekarniku).

Uwaga: Ponieważ miałam małe cebulki i nie wykorzystałam całego farszu toteż na nim wyłożyłam cebulę.  Tak je właśnie podałam. Ozdobiłam listkami zielonej pietruszki.