Oto moja propozycja na obiad czy gorącą kolację. Dziś faszerowana cebula, a przy tym na talerzu znacznie ciekawiej.
- 250 g. chudego ryżu
- 8 cebul
- 200 g. wędliny
- 1- marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- niewielki kawałek selera
- posiekana natka pietruszki
- 2 buraki.
- 1 łyżka smalcu
Przyprawy: sól, pieprz,pieprz ziołowy.
Wykonanie:
- Ugotować ryż wraz z burakami. (Aby nabrał ładnego różowego koloru).
- Przecedzić i odsączyć.
- Buraki wyjąć. (Można z nich zrobić sałatkę)
- Cebulę obrać.
- Ściąć wierzchy i wydrążyć środki.
- Posiekać i zeszklić na smalcu
- Marchew, pietruszkę, seler, obrać.
- Umyć.
- Zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach.
- Wędlinę pokroić w kostkę.
- Dodać do zeszklonej wcześniej cebuli.
- Dusić do miękkości warzyw. (W razie potrzeby podlać wodą)
- Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
- Posypać posiekaną natka pietruszki.
- Wymieszać.
- Nakładać łyżeczką farsz w środek cebuli.
- Przykryć wierzchami.
- Ułożyć cebulę ciasno na patelni.
- Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu aż cebula zmięknie (lub też ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec w piekarniku).
Uwaga: Ponieważ miałam małe cebulki i nie wykorzystałam całego farszu toteż na nim wyłożyłam cebulę. Tak je właśnie podałam. Ozdobiłam listkami zielonej pietruszki.
Brak komentarzy