Zupa selerowa jest smaczna i tania. Nie wymaga zdolności kulinarnych a jak wiadomo seler to samo zdrowie.

Jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.

Pomaga w odchudzaniu bo ma bardzo mało kalorii. W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal.

DSC_3125

Składniki:

  • korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • duży ziemniak lub dwa średniej wielkości ziemniaki
  • Wywar mięsny lub warzywny

Przyprawy: sól, pieprz, suszony seler, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki.

Wykonanie:

Do wywaru mięsnego dodać  umyty, obrany, pokrojony korzeń pietruszki, cebulę i ziemniak oraz 2/3 korzenia selera.

Pozostałą część selera zetrzeć na tarce i odstawić.

Ugotować do miękkości warzyw.

Zmiksować.

Dorzucić pozostały seler, sól, pieprz, suszony seler, ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk.

Gotować jeszcze kilka minut.

Przed podaniem dołożyć do zupy kwaśną śmietanę i posypać natką pietruszki.

Uwaga:

Ja podałam z pogniecionymi ziemniakami lecz to nie jest konieczne.

Jeśli ktoś lubi może podać z ugotowanym jajkiem na twardo.