Zupa selerowa jest smaczna i tania. Nie wymaga zdolności kulinarnych a jak wiadomo seler to samo zdrowie.
Jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
Pomaga w odchudzaniu bo ma bardzo mało kalorii. W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal.
Składniki:
- korzeń selera
- 1 korzeń pietruszki
- duży ziemniak lub dwa średniej wielkości ziemniaki
- Wywar mięsny lub warzywny
Przyprawy: sól, pieprz, suszony seler, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki.
Wykonanie:
Do wywaru mięsnego dodać umyty, obrany, pokrojony korzeń pietruszki, cebulę i ziemniak oraz 2/3 korzenia selera.
Pozostałą część selera zetrzeć na tarce i odstawić.
Ugotować do miękkości warzyw.
Zmiksować.
Dorzucić pozostały seler, sól, pieprz, suszony seler, ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk.
Gotować jeszcze kilka minut.
Przed podaniem dołożyć do zupy kwaśną śmietanę i posypać natką pietruszki.
Uwaga:
Ja podałam z pogniecionymi ziemniakami lecz to nie jest konieczne.
Jeśli ktoś lubi może podać z ugotowanym jajkiem na twardo.
Brak komentarzy