Moja propozycja na tani obiad to ziemniaki ugotowane w mundurkach koreczki ze śledzia lub “śledzik na raz” oraz cukinia faszerowana duszona z warzywami. Został mi niewielki kawałek białej młodej kapusty więc żeby go wykorzystać zrobiłam surówkę.
Przeważnie śledzik jemy z pieczywem a dlaczego nie podać go na obiad z ziemniakami?
Składniki:
- Faszerowana cukinia warzywami
(przepis podałam wcześniej) lub jakakolwiek surówka
Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki umyć u ugotować( najlepiej na parze)
- Kiedy będą miękkie obrać ze skórki.
- Najwygodniej zrobić to w ten sposób: W gorący ziemniak wbić widelec i obrać. (Ziemniaki które gotowały się na parze można na talerzu posypać solą i poprószyć pieprzem)
- Podać gorące ze śledzikiem i faszerowaną cukinią
Uwaga: Jeśli mieliśmy wcześniej ugotowane ziemniaki wystarczy dodać je na patelnie do cukinii która się udusi a ziemniaki podpieką.
Organizacja pracy:
Kiedy postawimy ziemniaki do gotowania my w tym czasie zabieramy się za faszerowanie i duszenie cukinii. Czas w którym gotują się ziemniaki zdążymy przygotować i udusić cukinię. Na talerzu znajdą się gorące ziemniaki i gorąca cukinia. Wystarczy już tylko otworzyć pojemniczek ze śledziami i obiad gotowy.
A ja lubię gotowane ziemniaczki, kawałki śledzika, cebulkę w kosteczkę w śmietanie (a”la sos śmietanowy) chyba zrobię, bo aż przełykam ślinę, Ale tym razem w piątek Twoja propozycja!