Moja propozycja na tani obiad to ziemniaki ugotowane w mundurkach koreczki ze śledzia lub “śledzik na raz” oraz cukinia faszerowana duszona z warzywami. Został mi niewielki kawałek białej młodej kapusty więc żeby go wykorzystać zrobiłam surówkę.

Przeważnie śledzik jemy z pieczywem a dlaczego nie podać go na obiad z ziemniakami?

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • ziemniaki ( na dwie porcje to ok.1/2-1 kg.)

 

 

 

 

 

 

  • 1 opakowanie koreczków ze śledzika  lub “śledzik na raz” dwa opakowania dla dwóch osób.

 

 

 

 

 

 

 

  • Faszerowana cukinia warzywami

 

 

 

 

 

 

 

(przepis podałam wcześniej) lub jakakolwiek surówka

Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

  • Ziemniaki umyć u ugotować( najlepiej na parze)
  • Kiedy będą miękkie obrać ze skórki.

 

 

 

 

 

 

 

  • Najwygodniej zrobić to w ten sposób: W gorący ziemniak wbić widelec i obrać. (Ziemniaki które gotowały się na parze można na talerzu posypać solą i poprószyć pieprzem)
  • Podać gorące ze śledzikiem i faszerowaną cukinią

 

 

Uwaga: Jeśli mieliśmy wcześniej ugotowane ziemniaki wystarczy dodać je na patelnie do cukinii która się udusi a ziemniaki podpieką.

 

 

 

 

 

 

 

Organizacja pracy:

Kiedy postawimy ziemniaki do gotowania my w tym czasie zabieramy się za faszerowanie i duszenie cukinii. Czas w którym gotują się ziemniaki zdążymy przygotować i udusić cukinię. Na talerzu znajdą się gorące ziemniaki i gorąca cukinia. Wystarczy już tylko otworzyć pojemniczek ze śledziami i obiad gotowy.