Wróciłam z zakupów z piękną główką młodej kapusty za którą zapłaciłam 1,40 zł. Postanowiłam ugotować coś na szybko aby nie ” siedzieć” cały dzień w kuchni. Zatem dzisiaj będzie bigos. Mam wszystko co potrzebuję do tej potrawy a zatem zabieram się do pracy.
Składniki:
- główka kapusty młodej
- 1/2 kg. kiełbasy (jaką kto lubi)
- ok. 100-150 g. wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2-3 pomidory
- mała papryczka
Przyprawy: 2-5 łyżek octu jabłkowego własnej roboty (można zastąpić innym ale dać mniej), 1-2 owoce jałowca, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
- Z kapusty usunąć stare, brzydkie, ciemnozielone liście.
- Pokroić w gruba kostkę.
- Zalać wodą i zagotować.
- Odcedzić.
- Na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek.
- Kiedy zacznie się rumienić dodać posiekaną cebulę.
- Pokrojone pomidory.
- Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
- Wszystko razem podsmażyć.
- Całość przełożyć do kapusty.
- Na patelnie wlać ok 1/2 szklanki wody.
- Zeskrobać z dna patelni całą “dobroć” która na niej pozostała po smażeniu.
- Wlać do kapusty.
- Dodać listek laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca.
- Zagotować.
- Posolić do smaku.
- Wlać nieco octu jabłkowego. (Ocet jabłkowy nada nieco kwasowości kapuście oraz spowoduje, że nie rozgotuje się.)
- Dodać drobno pokrojoną papryczkę (usunąć pesteczki ponieważ są bardzo ostre) która nada nieco ostrości oraz pieprzu do smaku.
- Kilka minut gotować na małym ogniu.
- Jeśli kapusta jest wystarczająco miękka przykryć i odstawić by połączyły się wszystkie smaki.
Uwaga: Bigos podałam z pieczywem.
Brak komentarzy