Wróciłam z zakupów z piękną główką młodej kapusty za którą zapłaciłam 1,40 zł. Postanowiłam ugotować coś na szybko aby nie      ” siedzieć” cały dzień w kuchni. Zatem dzisiaj będzie bigos. Mam wszystko co potrzebuję do tej potrawy a zatem zabieram się do pracy.

Składniki: 

  • główka kapusty młodej
  • 1/2 kg. kiełbasy (jaką kto lubi)
  • ok. 100-150 g. wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2-3 pomidory
  • mała papryczka

Przyprawy: 2-5 łyżek octu jabłkowego własnej roboty (można zastąpić innym ale dać mniej), 1-2  owoce jałowca, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Wykonanie:

  1. Z kapusty usunąć stare, brzydkie, ciemnozielone liście.
  2. Pokroić w gruba kostkę.
  3. Zalać wodą i zagotować.
  4. Odcedzić.
  5. Na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek.
  6. Kiedy zacznie się rumienić dodać posiekaną cebulę.
  7. Pokrojone pomidory.
  8. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
  9. Wszystko razem podsmażyć.
  10. Całość przełożyć do kapusty.
  11. Na patelnie wlać ok 1/2 szklanki wody.
  12. Zeskrobać z dna patelni całą “dobroć” która na niej pozostała po smażeniu.
  13. Wlać do kapusty.
  14. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca.
  15. Zagotować.
  16. Posolić do smaku.
  17. Wlać nieco octu jabłkowego. (Ocet jabłkowy nada nieco kwasowości kapuście oraz spowoduje, że nie rozgotuje się.)
  18. Dodać drobno pokrojoną papryczkę (usunąć pesteczki ponieważ są bardzo ostre) która nada nieco ostrości oraz pieprzu do smaku.
  19. Kilka minut gotować na małym ogniu.
  20. Jeśli kapusta jest wystarczająco miękka przykryć i odstawić by połączyły się wszystkie smaki.

Uwaga: Bigos podałam z pieczywem.