Czas na świeże warzywa. Zatem chciałam Wam powiedzieć, że często wyrzucamy to z czego możemy przyrządzić świetne danie czy jakiś dodatek do dań głównych. Ja  liści z młodej rzodkiewki przyrządzam dodatek do drugiego dania. Dziś do liści rzodkiewki dodałam jeszcze kilka młodych liści kalafiora bo przecież one też są smaczne i jadalne a kalafior wykorzystam w innym czasie. Wspominam o tym aby nie wyrzucać produktów które możemy zużyć. Stare wyrzucam bo są gorzkie i łykowate. (W przepisie ich nie ujęłam co nie znaczy, żeby z nich rezygnować jeśli je macie).

Składniki:

  • liście z rzodkiewki ( z dwóch pęczków rzodkiewki)
  • ok. 6 sztuk rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • mąka pszenna ok 3-4 łyżki

Przyprawy: sól, pieprz, zielony koperek ocet jabłkowy,

  1. Liście  rzodkiewki odciąć i umyć.
  2. Posiekać i wrzucić do garnka.
  3. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  4. Zdjąć z ognia i zrobić zasmażkę.
  5. Na dużą patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek.
  6. Do stopionego boczku dodać posiekaną cebulę.
  7. Zeszklić.
  8. Dosypać łyżkę mąki i razem zeszklić na złoty kolor.
  9. Dodać odsączone liście rzodkiewki oraz kilka ok. 6 sztuk pokrojonych rzodkiewek.
  10. Dokładnie wymieszać nie zdejmując z ognia.
  11. Doprawić do smaku przyprawami i solą.
  12. Trzymać na ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu przemieszać.
  13. Pod koniec gotowania dodać ok. 1-2 łyżki octu jabłkowego.
  14. Obficie posypać zielonym posiekanym koperkiem.
  15. Tak przygotowaną zasmażaną kapustkę z liści rzodkiewki można od razu podać jako dodatek do drugiego dania. Koszt na m-c lipiec 2007 rok to: 1 cebula – 0.40 zł, boczek – 1,6 zł, 1/2 pęczka zielonego kopru – 0, 80 zł. + smalec, mąka, ocet jabłkowy własnej roboty + kilka rzodkiewek i liście które się najczęściej wyrzuca to całkowity koszt dla dwóch osób ok. +/-  jest 3,50 zł.