Kupiłam piękny świeży kalafior z którego nie oberwano liści a były młode i soczyste. Postanowiłam przygotować je jako dodatek do drugiego dania na obiad.

Składniki:

  • liście kalafiora
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka słonecznika
  • odlana woda z ugotowanych ziemniaków,

Przyprawy:

cukier, sól,  smalec do smażenia, mielony kminek, mielone ziele angielskie,  mielony czarny pieprz. 

Wykonanie:

Wykroić z liści kalafiora główne nerwy. Posiekać i ugotować z odrobiną cukru.

Na patelni roztopić smalec. Dodać  słonecznik, cebulę, mąkę. Zrobić złotą zasmażkę. Rozcieńczyć ją wodą z odcedzonych ziemniaków (ok 150 ml.) Dodać do zasmażki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.

Wszystko dokładnie wymieszać z liśćmi kalafiora nie zdejmując z ognia. Do smaku dodać  cukier, sól, mielony kminek, mielone ziele angielskie, mielony czarny pieprz. DSC_2453