Sałatka z kalafiora może być pyszną przystawką jak i samodzielnym daniem. Prosty przepis. Zimą kiedy ceny kalafiora są dosyć wysokie możemy zaskoczyć naszych gości i podać kalafiorową sałatkę. Aby wzbogacić smak możemy dodać pokrojony ogórek konserwowy czy kiszony. Pokrojoną wędlinę czy żółty ser. Wszystko zależy od naszej kreatywności, zasobności portfela, czy tym co mamy na daną chwilę w naszej lodówce.
- 3 jajka
- 1 kalafior
- majonez
- koperek
- majonez
Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotować jajka na twardo.
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować al dente.
Ugotowany kalafior odłożyć na sito.
Jajka obrać ze skorupki.
Pokroić w większą kostkę.
Koperek posiekać.(Ja użyłam suszonego koperku)
Wszystkie składniki wyłożyć na miskę.
Dodać majonez .
Posolić i poprószyć pieprzem do smaku.
Wszystkie produkty delikatnie wymieszać.
Ciekawostki:
Kalafior jest ciężkostrawny i powoduje gazy, dlatego lepiej nie jeść go na kolację.
Aby złagodzić właściwości gazotwórcze, kalafior należy podawać z imbirem, czosnkiem, koprem lub kminkiem.
Wygląda świetnie 😉