Pora na cukinię. Zatem moja propozycja na zawijańce z cukinii. Możemy je podać na obiad czy kolację. A i smaczna z nich przystawka.

Składniki:

  • 1 nieduża  cukinia
  • 100 g. sera żółtego
  • 100 g. szynki lub innej wędliny
  • kawałek pora ok. 5 cm. białej części
  • 1 mała cebula
  • Tłuszcz do smażenia (olej)

Przyprawy: sól, pieprz

dodatkowo: wykałaczki

Wykonanie:

  1. Cukinie pokroiłam na grubsze paski ok. 0,5 cm.
  2. Lekko posoliłam i poczekałam aż puszczą sok.
  3. Chwilę podpiekłam na patelni grillowej aby nieco zmiękły.
  4. Rozłożyłam paski na blacie.
  5. Posoliłam i poprószyłam pieprzem.
  6. Na każdym ułożyłam kawałek pociętej w paski szynkę, słupek sera i pociętego w słupki pora, oraz odcięte części z cukinii.
  7. Całość zwinęłam w rulon i spięłam wykałaczką.
  8. Patelnię wysmarowałam tłuszczem i ułożyłam  zwiniętą cukinię.
  9. Przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu.
  • Podałam z ziemniakami na którym zrobiłam kleks z kwaśnej śmietany.

Uwaga! Przed podaniem należy wyjąć wykałaczki.

Koszt obiadu : +/- 10,00 zł.

  • ziemniaki: 1 kg.-0,69
  • śmietana kwaśna ( 1 łyżka na porcje)
  •  cukinia- 1,6
  • szynka 2,00
  • cebula 0,30
  • ser żółty- 2,00
  • nieco oleju