Pora na cukinię. Zatem moja propozycja na zawijańce z cukinii. Możemy je podać na obiad czy kolację. A i smaczna z nich przystawka.
- 1 nieduża cukinia
- 100 g. sera żółtego
- 100 g. szynki lub innej wędliny
- kawałek pora ok. 5 cm. białej części
- 1 mała cebula
- Tłuszcz do smażenia (olej)
Przyprawy: sól, pieprz
dodatkowo: wykałaczki
Wykonanie:
- Cukinie pokroiłam na grubsze paski ok. 0,5 cm.
- Lekko posoliłam i poczekałam aż puszczą sok.
- Chwilę podpiekłam na patelni grillowej aby nieco zmiękły.
- Rozłożyłam paski na blacie.
- Posoliłam i poprószyłam pieprzem.
- Na każdym ułożyłam kawałek pociętej w paski szynkę, słupek sera i pociętego w słupki pora, oraz odcięte części z cukinii.
- Całość zwinęłam w rulon i spięłam wykałaczką.
- Patelnię wysmarowałam tłuszczem i ułożyłam zwiniętą cukinię.
- Przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu.
Uwaga! Przed podaniem należy wyjąć wykałaczki.
Koszt obiadu : +/- 10,00 zł.
- ziemniaki: 1 kg.-0,69
- śmietana kwaśna ( 1 łyżka na porcje)
- cukinia- 1,6
- szynka 2,00
- cebula 0,30
- ser żółty- 2,00
- nieco oleju
Brak komentarzy