Kapusta  to samo zdrowie. Proponuję przepis dla leniwych i dla tych którzy muszą liczyć każdy grosz w portfelu. Składników niewiele a dodatek do drugiego dania wyśmienity.

dwie porcje

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty białej DSC_9675
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju lub  smalcu

Przyprawy:

  • ocet jabłkowy,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sól,

Wykonanie:

Kapustę poszatkować.

Ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody.

Odcedzić po ugotowaniu i postawić ponownie na małym ogniu.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zamieszać.

Polać octem jabłkowym i posypać niewielką ilością cukru.

Dodać soli  pieprzu. skropić olejem lub dodać smalcu.

Wymieszać. Zdjąć z ognia.

Można podawać na zimno jak i na gorąco jako dodatek do drugiego dania.

Ja podałam ją z kluskami śląskimi i upieczoną nóżką z kurczaka.

Obiad wyborny a koszt niewielki.DSC_9693

Orientacyjna cena sałatki z kapusty na marzec 2015 r. to ok  1,50 zł.

1 kg udek – 5 zł. (cena promocyjna)

1 kg. ziemniaków – 0,60

pozostałe składniki

Orientacyjna cena całego obiadu dla dwóch osób to ok.: 9,60 zł. a może nawet mniej.