Kapusta to samo zdrowie. Proponuję przepis dla leniwych i dla tych którzy muszą liczyć każdy grosz w portfelu. Składników niewiele a dodatek do drugiego dania wyśmienity.
dwie porcje
Składniki:
Przyprawy:
- ocet jabłkowy,
- pieprz,
- cukier,
- sól,
Wykonanie:
Kapustę poszatkować.
Ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody.
Odcedzić po ugotowaniu i postawić ponownie na małym ogniu.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zamieszać.
Polać octem jabłkowym i posypać niewielką ilością cukru.
Dodać soli pieprzu. skropić olejem lub dodać smalcu.
Wymieszać. Zdjąć z ognia.
Można podawać na zimno jak i na gorąco jako dodatek do drugiego dania.
Ja podałam ją z kluskami śląskimi i upieczoną nóżką z kurczaka.
Obiad wyborny a koszt niewielki.
Orientacyjna cena sałatki z kapusty na marzec 2015 r. to ok 1,50 zł.
1 kg udek – 5 zł. (cena promocyjna)
1 kg. ziemniaków – 0,60
pozostałe składniki
Orientacyjna cena całego obiadu dla dwóch osób to ok.: 9,60 zł. a może nawet mniej.
Brak komentarzy