Kapusta czerwona czyli tzw. ”modro kapusta” to królowa niedzielnego obiadu każdego Ślązaka. O właściwościach odżywczych nie muszę chyba mówić. Przypomnę, że kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Ma mało kalorii. Pewnie wiecie, że warzywa fioletowe niszczą komórki rakowe. Ponadto leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy.

Składniki:

  • 1/2 główki  małej czerwonej kapusty.DSC_9496
  • 2 łyżki oleju.
  • 1 średniej wielkości cebula.
  • ok 1 łyżeczka cukru.

Przyprawy: pieprz, sól, ocet jabłkowy,

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści. Poszatkować. Wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem. Po ok. 20 minutach należy sprawdzić czy kapusta jest wystarczająco miękka. Najprostszy sposób by się tego dowiedzieć należy wyjąć ”piórko” kapusty i zjeść.

Kiedy kapusta jest już wystarczająco miękka należy wodę odcedzić. Pokropić octem i wymieszać. Postawić ponownie na piecu dosypać pokrojoną w kostkę cebulę posolić, dodać pieprzu i cukru. Polać dobrym olejem (można polać pokrojonym w kostkę i przetopionym boczkiem). Wymieszać. Ewentualnie jeszcze dosmaczyć. Zdjąć z ognia wyłożyć na miskę i podawać.

Uwaga!

Kapustę w ten sposób przyrządzoną możemy podawać na gorąco jak i na zimno.