Kapusta? Cóż mozna o niej powiedzieć? Oj wiele. Przeczytałam że.,,Kapusta wspomaga leczenie choroby stawów i wszelakie guzy, zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Ma mało kalorii, a witaminy C tyle co w cytrynie. Zawiera witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny, wapń, magnez, potas”
..Na ile sposobów można ja przyrządzać?Na rózne sposoby. Kolejny który bym Wam proponowała to kapusta w panierce. Jedliście? Jeśli nie to spróbujcie. Smaczna , tania potrawa.
!/2 główki kapusty (Moiżecie i cała główke wykorzystać )Ja robie 4 porcje wiec wykorzystam połówke)
Lekko obgotować w osolonej wodzie tak aby była jeszcze lekko twardawa.
Przygotować zioła i panierkę.
Obgotowaną kapuste pokroić na plastry i ułóżyć na desce.
Posypać ziołami (Ja użyłam świeżego posiekanego koperku, pieprzu czarnego, zmiażdzonego czosnku,majeranku oraz szczypta soli.
Każdy plaster obtoczyłam w mące.
Następnie w rozbitych i roztrzepanych jajkach.(Ja dałam 2 jajaka)
Ostatnim zadaniem było obsypać je bułka tartą.
Na rozgrzany olej na patelni ułozyłam plastry obtoczonej w panierce kapustę.
Mozna jeść jako samodzielne danie lub z ziemniakami. Tak jak podajemy kotleta schabowego.
Dzień dobry mam pytanie:kroić te pół kapusty w plastry z głąbem?Wydaje się,że będzie ładniej się trzymać kazda porcja.Jak Pani kroiła?