Kapusta? Cóż mozna o niej powiedzieć? Oj wiele. Przeczytałam że.,,Kapusta wspomaga leczenie choroby stawów i wszelakie guzy, zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Ma mało kalorii, a witaminy C tyle co w cytrynie. Zawiera witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny, wapń, magnez, potas”

..Na ile sposobów można ja przyrządzać?Na rózne sposoby. Kolejny który bym Wam proponowała to kapusta w panierce. Jedliście? Jeśli nie to spróbujcie. Smaczna , tania potrawa.

  • Jak zrobić?

!/2 główki kapusty (Moiżecie i cała główke wykorzystać )Ja robie 4 porcje wiec wykorzystam połówke)

Lekko obgotować w osolonej wodzie tak aby była jeszcze lekko twardawa.

Przygotować zioła i panierkę.

Obgotowaną kapuste pokroić na plastry i ułóżyć na desce.

Posypać ziołami (Ja użyłam świeżego posiekanego koperku, pieprzu czarnego, zmiażdzonego czosnku,majeranku oraz szczypta soli.

Każdy plaster obtoczyłam w mące.

Następnie w rozbitych i roztrzepanych jajkach.(Ja dałam  2 jajaka)

Ostatnim zadaniem było obsypać je bułka tartą.

Na rozgrzany olej na patelni ułozyłam plastry obtoczonej w panierce kapustę.

Piekłam na średnim ogniu.

 

Mozna jeść jako samodzielne danie lub z  ziemniakami. Tak jak podajemy kotleta schabowego.