Kapusta jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. A w dodatku ma mało kalorii.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 zielony ogórek
- 1 cebula
- kilka gałązek zielonego koperku
- olej
Przyprawy: sól, pieprz, orzechy włoskie do dekoracji lub uprażone pestki z dyni.
- Ogórek umyć i pokroić w grubą kostkę.
- Kapustę poszatkować (głąb zetrzeć na tarce).
- Cebulę obrać i posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć.
- Posolić i odstawić na ok. 10 minut.
- Po tym czasie dodać nieco pieprzu, oleju, posiekanego koperku.
- Skropić octem jabłkowym (lub sokiem z cytryny)
- Dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć na miskę.
Posypać posiekanymi orzechami włoskimi
Ciekawostki: Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.
Jako miłośniczka kapusty z pewnością zrobię taką fajną, zieloną surówkę 🙂