Kapusta jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. A w dodatku ma mało kalorii.

Składniki:

DSC_4688

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebula
  • kilka gałązek zielonego koperku
  • olej

Przyprawy: sól, pieprz, orzechy włoskie do dekoracji lub uprażone pestki z dyni.DSC_4676

  1. Ogórek umyć i pokroić w grubą kostkę.
  2. Kapustę poszatkować (głąb zetrzeć na tarce).
  3. Cebulę obrać i posiekać.
  4. Wszystkie składniki połączyć.
  5. Posolić i odstawić na ok. 10 minut.
  6. Po tym czasie dodać nieco pieprzu, oleju, posiekanego koperku.
  7. Skropić octem jabłkowym (lub sokiem z cytryny)
  8. Dokładnie wymieszać.
  9. Wyłożyć na miskę.

Posypać posiekanymi orzechami włoskimi

DSC_4688

Ciekawostki: Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.