O właściwościach boczniaków przeczytałam, że są to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych.
Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.
Składniki:
- 2-3 ziemniaki
- 30-40 g boczniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Przyprawy: 1 pełna łyżeczka majeranku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki.
Wykonanie:
- Marchewkę i ziemniaki obrać
- Pokroić w słupki
- Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki.
- Cebulę obrać i pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać masło z olejem.
- Wrzucić boczniaki wraz z cebula aż cebula się zeszkli.
- Dołożyć marchewkę i ziemniaki.
- Chwilę smażyć.
- Zalać wodą.
- Zagotować i przelać do garnka.
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek.
- Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania doprawić czerwoną słodką papryką i pieprzem.
- Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy