O właściwościach boczniaków przeczytałam, że są to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych.
Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.
Składniki:

DSC_5183

 

 

 

 

 

 

 

  • 2-3 ziemniaki
  • 30-40 g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

DSC_5179

Przyprawy: 1 pełna łyżeczka majeranku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Marchewkę i ziemniaki obrać
  2. Pokroić w słupki
  3. Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki.
  4. Cebulę obrać i pokroić w paski.
  5. Na patelni rozgrzać masło z olejem.
  6. Wrzucić boczniaki wraz z cebula aż cebula się zeszkli.
  7. Dołożyć marchewkę i ziemniaki.
  8. Chwilę smażyć.
  9. Zalać wodą.DSC_5174
  10. Zagotować i przelać do garnka.
  11. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek.
  12. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
  13. Pod koniec gotowania doprawić czerwoną słodką papryką i pieprzem.
  14. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

DSC_5182