Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu. Przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.Zatem dzisiaj barszcz.

Składniki:

  • wywar mięsnyDSC_9348
  • 3 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1/5 główki kapusty białej
  • 1/2 szklanki kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1/4 opakowania mrożonego groszku
  • 3 ziemniaki.
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka

Przyprawy:  liść laurowy, angielskie ziele, pieprz czarny, majeranek,lubczyk,

 

Wykonanie:

Warzywa takie jak: pietruszka , marchew, kapusta, buraczki, cebula, ziemniaki umyć, obrać, pokroić i wrzucić do wywaru mięsnego ok 2, 5  l. Dorzucić groszek, kapustę kiszoną (która utrzyma piękny czerwony kolor zupy) liść laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek. Ugotowane na twardo  i pokrojone jajka oraz pozostałe przyprawy dla smaku i zdrowia.

 

Majeranek wspomaga pracę układu trawiennego, ponieważ likwiduje skurcze żołądka i jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych.Jest również skuteczny  na wzdęcia.