Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu. Przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.Zatem dzisiaj barszcz.
Składniki:
- wywar mięsny
- 3 buraki
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki,
- 1/5 główki kapusty białej
- 1/2 szklanki kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1/4 opakowania mrożonego groszku
- 3 ziemniaki.
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
Przyprawy: liść laurowy, angielskie ziele, pieprz czarny, majeranek,lubczyk,
Wykonanie:
Warzywa takie jak: pietruszka , marchew, kapusta, buraczki, cebula, ziemniaki umyć, obrać, pokroić i wrzucić do wywaru mięsnego ok 2, 5 l. Dorzucić groszek, kapustę kiszoną (która utrzyma piękny czerwony kolor zupy) liść laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek. Ugotowane na twardo i pokrojone jajka oraz pozostałe przyprawy dla smaku i zdrowia.
Majeranek wspomaga pracę układu trawiennego, ponieważ likwiduje skurcze żołądka i jelit oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych.Jest również skuteczny na wzdęcia.
Brak komentarzy