Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym – wartość kaloryczna wołowiny zależy od tego, ile jest w niej tłuszczu.
Ponadto zawiera znaczne ilości białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Ma sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, cynku i selenu. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, a także jest dobrym źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6.
Gulasz to prosta w wykonaniu potrawa i bardzo smaczna.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- nieco oleju do podsmażenia mięsa
- Przyprawy: sól, papryka słodka i ostra w proszku, pieprz czarny, lubczyk, liść laurowy, angielskie ziele.
Wykonanie:
- W rondlu rozgrzać nieco oleju.
- Dodać pokrojone w kostkę mięso.
- Podsmażyć do zrumienienia.
- Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć razem z mięsem na złoty kolor.
- Zalać mięso wodą i dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, nieco lubczyku.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Jeśli wyparuje zbyt dużo wody należy ją uzupełniać w czasie gotowania.
- Kiedy mięso jest już miękkie dosypać papryki i pieprzu.
- Chwilę razem pogotować.
- Do osobnego garnuszka wlać nieco zimniej wody. Wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Wlać do mięsa.
- Mieszać by nie powstały grudki.
- Posolić.
- Gotować 2-3 minuty i zestawić z ognia.
- W razie potrzeby doprawić do smaku.
Uwaga!
Należy pamiętać by mięso wołowe solić przed końcem gotowania, duszenia, smażenia itp.
Brak komentarzy