Wołowina jest mięsem średnio kalorycznym – wartość kaloryczna wołowiny zależy od tego, ile jest w niej tłuszczu.
Ponadto zawiera znaczne ilości białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Ma sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, cynku i selenu. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, a także jest dobrym źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6.

Gulasz to prosta w wykonaniu potrawa i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • nieco oleju do podsmażenia mięsa

DSC_4722

  • Przyprawy: sól, papryka słodka i ostra w proszku, pieprz czarny, lubczyk, liść laurowy, angielskie ziele.

Wykonanie:

  1. W rondlu rozgrzać nieco oleju.
  2. Dodać pokrojone w kostkę mięso.
  3. Podsmażyć do zrumienienia.
  4. Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć razem z mięsem na złoty kolor.
  5. Zalać mięso wodą i dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, nieco lubczyku.
  6. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
  7. Jeśli wyparuje zbyt dużo wody należy ją uzupełniać w czasie gotowania.
  8. Kiedy mięso jest już miękkie dosypać papryki i pieprzu.
  9. Chwilę razem pogotować.
  10. Do osobnego garnuszka wlać nieco zimniej wody. Wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
  11. Wlać do mięsa.
  12. Mieszać by nie powstały grudki.
  13. Posolić.
  14. Gotować 2-3 minuty i zestawić z ognia.
  15. W razie potrzeby doprawić do smaku.

DSC_4721

 

Uwaga!

Należy pamiętać by mięso wołowe solić przed końcem gotowania, duszenia, smażenia itp.