Co powiecie na kalafior który na talerzu udaje ryż?

Kalafior jest bardzo zdrowy. Skrywa znaczne zapasy błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu. Zawiera siarkę, co wyjaśnia, dlaczego podczas gotowania warzywa wydziela niezbyt ładny zapach. Warto wiedzieć że. duża wartość błonnika sprzyja lepszej pracy jelit.

Składniki:DSC_5113

 

 

 

 

 

 

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, koperek, zielona cebulka lub szczypiorek, natka pietruszki.

Wykonanie:DSC_5117

 

 

 

 

 

 

  1. Na parze ugotować różyczki kalafiora al dente.
  2. Drobno posiekać.
  3. Cebulę poszatkować.
  4. Czosnek pokroić lub przecisnąć przez wyciskarkę.
  5. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
  6. Dodać do posiekanego kalafiora.
  7. Posypać posiekaną zieloną cebulką i koperkiem.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Wymieszać.
  10. Można podać na ciepło jak i na zimnoDSC_5108

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Tak przyrządzony kalafior podałam z gulaszem z indyka z curry oraz surówkę z pomidorów. Bardzo smaczne danie.

Ciekawostka: Kalafior pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów.