Polecam gotowanie na parze. To najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych.

Latem nie chce się stać przy piecu. Co powiecie na warzywa gotowane na parze? Wystarczy je dokładnie umyć ułożyć w koszyku i do gotowania. Do tego stek wieprzowy z grila. Mizeria i bez ceregieli gotowy, szybki obiad. Można też ugotować na parze rybkę. Usmażyć jajko, lub kiełbaskę.

Składniki:

  • 3-4 różyczki kalafiora
  • 1 papryka
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 pomidorki

Wykonanie:

Wszystkie jarzyny umyć. Ułożyć na sicie do gotowania na parze i ugotować ( bez soli). Kiedy będą miękkie ziemniaki wyjąć warzywa i można jeść.DSC_0617

Proponuję do ugotowanych warzyw 2 upieczone steki wieprzowe na grilu i zielony ogórek z jogurtem.DSC_0620

Uwaga!

Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól.