Warzywa jakie tylko miałam w domu wykorzystałam by przygotować dzisiejszy obiad. Co prawda mięso kupiłam by dorzucić do rosołu lecz znalazłam dla niego inne przeznaczenie. Postanowiłam ugotować gulasz warzywno – mięsny.

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego
  • mały seler
    DSC_0525
  • 2 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 liście kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 mały kalafior
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duży pomidor

Przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Wykonanie:

Mięso wołowe umyć. Podsmażyć na patelni (z dwóch stron). Kiedy mięso się zrumieni wyjąć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Następnie wlać ją do garnka do którego przełożyliśmy mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Wszystkie warzywa obrać. Umyć.

Pokroić w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, paprykę.

Dorzucić do garnka z mięsem i nadal dusić. W razie konieczności podlać wodą tak by warzywa były zanurzone.

Kiedy mięso i warzywa będą miękkie dodać pokrojony w kostkę pomidor i drobno pokrojony kalafior oraz liście kapusty.

Chwilę jeszcze dusić do miękkości.

Do małego garnuszka wlać nieco wody. Wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka z duszonymi warzywami. Wymieszać i gotować ok 3 minut.

W tym czasie doprawić do smaku solą i innymi przyprawami wedle uznania.

Uwaga:

Jeśli ktoś lubi może dodać też wędlinę.