Warzywa jakie tylko miałam w domu wykorzystałam by przygotować dzisiejszy obiad. Co prawda mięso kupiłam by dorzucić do rosołu lecz znalazłam dla niego inne przeznaczenie. Postanowiłam ugotować gulasz warzywno – mięsny.
Składniki:
- 300 g mięsa wołowego
- mały seler
- 2 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 liście kapusty
- 1 duża cebula
- 1 mały kalafior
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duży pomidor
Przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie.
Wykonanie:
Mięso wołowe umyć. Podsmażyć na patelni (z dwóch stron). Kiedy mięso się zrumieni wyjąć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Na patelnię wlać wodę i zagotować. Następnie wlać ją do garnka do którego przełożyliśmy mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Wszystkie warzywa obrać. Umyć.
Pokroić w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, paprykę.
Dorzucić do garnka z mięsem i nadal dusić. W razie konieczności podlać wodą tak by warzywa były zanurzone.
Kiedy mięso i warzywa będą miękkie dodać pokrojony w kostkę pomidor i drobno pokrojony kalafior oraz liście kapusty.
Chwilę jeszcze dusić do miękkości.
Do małego garnuszka wlać nieco wody. Wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka z duszonymi warzywami. Wymieszać i gotować ok 3 minut.
W tym czasie doprawić do smaku solą i innymi przyprawami wedle uznania.
Uwaga:
Jeśli ktoś lubi może dodać też wędlinę.
Brak komentarzy