Czasami zdarza się tak, że została nam jakaś ćwiartka główki białej kapusty, jakaś resztka kiszonej i mamy problem co z tym zrobić. Jeśli się skusicie na mój przepis na pewno nie będziecie żałować.
- ok ćwiartki główki białej kapusty
- jakieś 200 g. kapusty kiszonej
- 1 łyżkę naturalnego miodu (ja dałam miód wielokwiatowy)
- 1 marchewkę
- 1 cebula
Przyprawy: kmin rzymski, lubczyk, majeranek, tymianek, ziele angielskie, sól.
Sposób wykonania
- Zetrzeć lub bardzo drobno posiekać marchewkę.
- Kapustę białą drobno posiekać.
- Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze części.
- Cebulę posiekać na drobna kostkę.
- Do garnka o grubym dnie wlać łyżkę miodu.
- Zaczekać aż miód zacznie się pienić.
- Wtedy wrzucić pokrojona w kostkę cebulę.
- Zeszklić na ładny złoty kolor.
- Dodać marchewkę i biała kapustę.
- Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszać aż kapusta zmięknie.
- Wtedy dorzucić kapustę kiszoną (można wlać nieco soku z kapusty lub dolać odrobinę wody i zakwasić np. sokiem z cytryny)
- Zioła utłuc w moździerzu i dosypać do kapusty (wstrzymać się z soleniem)
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu.
- Kiedy kapusta będzie miękka dolać oleju.
- W razie potrzeby posolić.
Brak komentarzy