Czasami zdarza się tak, że została nam jakaś ćwiartka główki białej kapusty, jakaś resztka kiszonej i mamy problem co z tym zrobić. Jeśli się skusicie na mój przepis na pewno nie będziecie żałować.

Będziemy potrzebować   DSC_3835

  • ok ćwiartki główki białej kapusty
  • jakieś 200 g. kapusty kiszonej
  • 1 łyżkę naturalnego miodu (ja dałam miód wielokwiatowy)
  • 1 marchewkę
  • 1 cebula
    DSC_3845

Przyprawy: kmin rzymski, lubczyk, majeranek, tymianek, ziele angielskie, sól.

DSC_3849

Sposób wykonania

  1. Zetrzeć lub bardzo drobno posiekać marchewkę.
  2. Kapustę białą drobno posiekać.
  3. Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze części.
  4. Cebulę posiekać na drobna kostkę.
  5. Do garnka o grubym dnie wlać łyżkę miodu.
  6. Zaczekać aż miód zacznie się pienić.
  7. Wtedy wrzucić pokrojona w kostkę cebulę.
  8. Zeszklić na ładny złoty kolor.
  9. Dodać marchewkę i biała kapustę.
  10. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszać aż kapusta zmięknie.
  11. Wtedy dorzucić kapustę kiszoną (można wlać nieco soku z kapusty lub dolać odrobinę wody i zakwasić np. sokiem z cytryny)
  12. Zioła utłuc w moździerzu i dosypać do kapusty (wstrzymać się z soleniem)
  13. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.
  14. Kiedy kapusta będzie miękka dolać oleju.
  15. W razie potrzeby posolić.DSC_3832