Wiosną wyjątkowo smaczna jest młoda kapusta. Nabiera niepowtarzalnego smaku kiedy przyrządzimy ją z pomidorami i śmietaną.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
    DSC_0289
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju.

Przyprawy:

sól, pieprz czarny, zielony koperek,

Wykonanie:

Kapustę opłukać i poszatkować.

Wrzucić do garnka zalać wodą  i doprowadzić do wrzenia.

Gotować ok 2-3 minut i przecedzić.

Dodać poszatkowaną w drobną kostkę cebulę.

Pokrojone w dość sporą kostkę pomidory.

Przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodać kwaśnej śmietany i postawić na ogniu. Chwile gotować ciągle mieszając.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Dodać oleju i wszystko wymieszać nie zdejmując w tym czasie z ognia.

Kiedy składniki się połączą zdjąć z ognia  podawać na gorąco. Równie smaczna jest podana na zimno.

Uwaga! Kapustę należy krótko gotować. Zaledwie kilka minut.DSC_0281