Wiosną wyjątkowo smaczna jest młoda kapusta. Nabiera niepowtarzalnego smaku kiedy przyrządzimy ją z pomidorami i śmietaną.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju.
Przyprawy:
sól, pieprz czarny, zielony koperek,
Wykonanie:
Kapustę opłukać i poszatkować.
Wrzucić do garnka zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok 2-3 minut i przecedzić.
Dodać poszatkowaną w drobną kostkę cebulę.
Pokrojone w dość sporą kostkę pomidory.
Przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać kwaśnej śmietany i postawić na ogniu. Chwile gotować ciągle mieszając.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Dodać oleju i wszystko wymieszać nie zdejmując w tym czasie z ognia.
Kiedy składniki się połączą zdjąć z ognia podawać na gorąco. Równie smaczna jest podana na zimno.
Brak komentarzy