Zaglądam do lodówki i co tam mam? – warzywa. Niewiele ale to nie powód do rozpaczy. Zabieram się za gotowanie. W zamrażalce kilka wędzonych skórek z boczku,  zatem ugotuję na nich barszcz. 

Oto z czego ugotowałam barszcz a buraki wykorzystałam jako dodatek do drugiego dania.  

Ziemniaków ugotowałam więcej więc były też na drugie danie z zasmażanymi burakami i kotletami z selera.


Składniki:
(na dwie porcje)

  • ok 300 g. wędzonych skórek z boczku lub słoniny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5 średniej wielkości buraków
  • 500 g. ziemniaków (ok 5 sztuk średniej wielkości)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok 1/2 szklanki octu jabłkowego

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.

DSC_3053

 

Wykonanie:

  • Do garnka wlać ok 1,5 l wody włożyć skórki wieprzowe  oraz umyte obrane i przekrojone na połowę buraki (połowę surowego buraka zostawić na kolor).
  • Dolać nieco octu jabłkowego
  • Dodać cebulę marchewkę i przyprawy.
  • Gotować do miękkości buraków.
  • Kiedy będą miękkie wyjąć i zetrzeć na tarce (będą jako dodatek do drugiego dania- zasmażane buraki)
  • Dodać potarty surowy burak. Zamieszać i trzymać chwilę na małym ogniu by barszcz nabrał ładnego czerwonego koloru. W razie potrzeby dolać nieco octu jabłkowego.
  • Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito.  Ponownie postawić na ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę  czosnek.
  • Zupy ma być ok. 1 litra (w razie potrzeby dolać wody)  Doprawić do smaku.

W odzielnym garnku ugotować obrane ze skórki ziemniaki.

Dodać ugotowane ziemniaki zalane barszczem.DSC_3053