Bardzo proste i szybkie w wykonaniu lekkie danie.
- 1 duża cukinia
- 2 cebule
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 100 g. boczku wędzonego
- 200 g. kiełbasy
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory
Przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól.
- Warzywa umyć.
- Cukinie obrać ze skóry.
- Wydrążyć gniazda nasienne.
- Pokroić w kostkę.
- Boczek i kiełbasę pokroić.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Do garnka o grubym dnie wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę.
- Postawić na ogniu i przysmażyć.
- Dodać posiekaną cebulę.
- Nie zdejmując z ognia dodać paprykę.
- Od czasu do czasu przemieszać.
- Dodać przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory.
- Ostatnim składnikiem który należy dodać jest pokrojona cukinia.
- Posypać papryką, posolić i dodać pieprzu do smaku.
- Wymieszać.
- Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
Uwaga. Nie trzymać zbyt długo na ogniu bo warzywa się rozgotują.
Klasyka o tej porze roku <3!
Szybkie proste i smaczne. Jak pisze tutaj osoba powyżej – klasyka o każdej porze roku Aczkolwiek mi smakuje najbardziej w letnich miesiacach. Mam wtedy pod ręką ekologiczne cukinie z mojego własnego ogródka i takie leczo smakuje mi o wiele bardziej niż leczo z cukini ze sklepu.
W tym roku zapowiada się, ze będę miała wiele cukini ze swojego ogrodka, bo widzę jak dojrzewają, tak wiec postaram się przyrządzić na pewno nie raz 🙂
Przyznam się szczerze , że nigdy nie jadłam leczo kupionego w sklepie.:-) Tę potrawę przygotowuje się szybko i z niewielu składników więc zawsze u mnie na świeżo.
Oczywiście jak najbardziej jestem za warzywami z własnego ogródka.