Szybki obiad lub kolacja to… ogórkowe leczo w sam raz na ciepłe lipcowe dni.

Składniki:

  • ok 700 g. zielonych ogórków
  • 200 g. papryki
  • 100 g. kiełbasek (wystarczą 2 niewielkie sztuki cienkich kiełbasek)
  • 200 g. cebula ( 1 duża cebula)
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu

Przyprawy: 1 listek laurowy, 2 kulki angielskiego ziela, czarny pieprz mielony, sól.

DSC_1185

Wykonanie:

Warzywa umyć. Obrać.

Posiekać w dość duże cząstki paprykę, cebulę, pomidory i kiełbaskę.

W rondlu rozgrzać smalec i wrzucić posiekaną cebulę i paprykę. Zeszklić.

Dodać pokrojoną kiełbasę i pomidory. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, posolić. Posypać czarnym pieprzem mielonym.

Mieszać. Chwilę podsmażyć.

Kiedy warzywa już będą miękkie dodać pokrojone w grubą kostkę ogórki. Dusić ok. 5 minut (nie za długo by się nie rozgotowały). Wszystko dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku i można podać.DSC_1194

Orientacyjny koszt na lipiec 2015 r to ok.6 zł.(im taniej kupimy warzywa tym tańsze danie)

czy wiecie, że… ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych. Znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Uważa się, że ogórek pochodzi z Indii, a jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach  Himalajów. Znano go i uprawiano w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Został sprowadzony do Polski ponad 400 lat temu.

Francuski król Ludwik XIV jako pierwszy zapoczątkował hodowlę szklarniową ogórka.