Lubię żeberka wieprzowe lecz rzadko goszczą w mojej kuchni. To dość tłuste mięso więc zazwyczaj wybieram coś innego. Jeśli już się na nie zdecyduję używam sporej ilość przypraw i ziół wspomagających trawienie takich jak: kminek, majeranek, i inne.

Sądzę, że lepiej zgrzeszyć i żałować niż żałować, że się nie zgrzeszyło. 

Najbardziej smakują mi w duecie z kapustą kiszoną. A robię je tak.

Składniki:

  • ok. 1 kg. mięsnych żeberek wieprzowych
  • ok. 800 g. kapusty kiszonej
  • 1-2 cebule
  • 1-3 ząbki czosnku

 

 

 

 

 

 

 

Przyprawy: ok.. 1/2 łyżeczki kminku całego, ziele angielskie, 1-2 liście laurowe, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka ostra, 4-5 szt.ziela jałowca, majeranek, sól.

Wykonanie:

 

 

 

 

 

 

 

  1. Żeberka wieprzowe umyć.
  2. Ułożyć w rondlu lub na patelni.
  3. Po wierzchu posypać obficie przyprawami oraz grubo posiekaną cebulą i roztartym z solą czosnkiem.
  4. Usmażyć na rumiano.
  5. Kiedy żeberka nabiorą ładnego rumianego koloru dodać kiszoną kapustę.
  6. Dusić razem z kapustą pod przykryciem.
  7. Co jakiś czas przemieszać. (W razie potrzeby podlać wodą)
  8. Kiedy żeberka będą już całkowicie miękkie można z nich wyjąć kości.
  9. Na talerz wyłożyć duszoną kapustę a na niej żeberka.
  10. Do tego pieczywo lub ugotowane ziemniaki i obiad gotowy.

 

 

 

 

 

 

 

 Ciekawostki:

Pani JOANNA JĘDRZEJCZYK w dniu 

“Korzennik lekarski-poznaj lecznicze właściwości ziela angielskiego” “…usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ogranicza fermentację w jelitach przez co zapobiega wzdęciom, niestrawności oraz nieprzyjemnemu zapachowi z ust. Wykazuje również działanie przeciwwymiotne, łagodzi bóle menstruacyjne, suchy dokuczliwy kaszel, ból gardła, działa odkażająco i dezynfekująco. Przemywanie skóry naparem z ziela angielskiego łagodzi zmiany skórne i pomaga w leczeniu trądziku.”