Lubię żeberka wieprzowe lecz rzadko goszczą w mojej kuchni. To dość tłuste mięso więc zazwyczaj wybieram coś innego. Jeśli już się na nie zdecyduję używam sporej ilość przypraw i ziół wspomagających trawienie takich jak: kminek, majeranek, i inne.
Sądzę, że lepiej zgrzeszyć i żałować niż żałować, że się nie zgrzeszyło.
Najbardziej smakują mi w duecie z kapustą kiszoną. A robię je tak.
Składniki:
- ok. 1 kg. mięsnych żeberek wieprzowych
- ok. 800 g. kapusty kiszonej
- 1-2 cebule
- 1-3 ząbki czosnku
Przyprawy: ok.. 1/2 łyżeczki kminku całego, ziele angielskie, 1-2 liście laurowe, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka ostra, 4-5 szt.ziela jałowca, majeranek, sól.
Wykonanie:
- Żeberka wieprzowe umyć.
- Ułożyć w rondlu lub na patelni.
- Po wierzchu posypać obficie przyprawami oraz grubo posiekaną cebulą i roztartym z solą czosnkiem.
- Usmażyć na rumiano.
- Kiedy żeberka nabiorą ładnego rumianego koloru dodać kiszoną kapustę.
- Dusić razem z kapustą pod przykryciem.
- Co jakiś czas przemieszać. (W razie potrzeby podlać wodą)
- Kiedy żeberka będą już całkowicie miękkie można z nich wyjąć kości.
- Na talerz wyłożyć duszoną kapustę a na niej żeberka.
- Do tego pieczywo lub ugotowane ziemniaki i obiad gotowy.
Ciekawostki:
Pani JOANNA JĘDRZEJCZYK w dniu
“Korzennik lekarski-poznaj lecznicze właściwości ziela angielskiego” “…usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ogranicza fermentację w jelitach przez co zapobiega wzdęciom, niestrawności oraz nieprzyjemnemu zapachowi z ust. Wykazuje również działanie przeciwwymiotne, łagodzi bóle menstruacyjne, suchy dokuczliwy kaszel, ból gardła, działa odkażająco i dezynfekująco. Przemywanie skóry naparem z ziela angielskiego łagodzi zmiany skórne i pomaga w leczeniu trądziku.”
Brak komentarzy