Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 2-3 małe buraki
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz
- Buraczki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku (aby sprawdzić czy już się upiekły wbić w burak patyczek do szaszłyków). Czas pieczenia buraków jest dosyć długi ok 30 minut.
- Średniej wielkości ziemniaki ugotować (wyjąć z wody kiedy są jeszcze lekko twardawe).
- Przygotować małą brytfankę do zapiekania. Pokroić w ćwiartki ziemniaki ułożyć zajmując połowę brytfanki, w drugiej wolnej części położyć pokrojone w ósemki buraczki (uprzednio obrać je ze skórki), pokrojoną w piórka cebulę, łyżeczka miodu polać olejem wymieszać i włożyć do piekarnika. Zapiekać ok 20 minut po tym czasie wyjąć posolić do smaku. Posypać pieprzem, solą oraz pokropić octem balsamicznym oraz posypać solą ziemniaki. Wlać odrobinę ciepłej wody i ponownie włożyć do piekarnika jeszcze na ok 15 minut w temp 200 st.C -220 st.C
Szacunkowy koszt (ceny na styczeń 2015)
- buraki ok 0,5 zł (zakładając, że kg kosztuje ze 1 kg kosztuje 1 zł)
- Ziemniaki 0,7 zł (zakładając, że kg kosztuje 1 zł)
- Cebula 0,3 zł (zakładając, że kg kosztuje 1,4 zł)
- Pozostałe dodatki ok 1 zł
- Razem ok 5 zł
Brak komentarzy