zapiekane ziemniaczki i buraczki brytfanka

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 2-3 małe buraki
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz

 

  1. Buraczki wyszorować  i zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku (aby sprawdzić czy już się upiekły wbić w burak  patyczek do szaszłyków). Czas pieczenia buraków jest dosyć długi ok 30 minut.
  2. Średniej wielkości  ziemniaki ugotować (wyjąć z wody kiedy są jeszcze lekko twardawe).
  3. Przygotować małą brytfankę do zapiekania. Pokroić w ćwiartki ziemniaki ułożyć zajmując połowę brytfanki, w drugiej wolnej części  położyć pokrojone w ósemki buraczki (uprzednio obrać je ze skórki), pokrojoną w piórka cebulę, łyżeczka miodu polać olejem wymieszać i włożyć do piekarnika. Zapiekać ok 20 minut po tym czasie wyjąć posolić do smaku. Posypać pieprzem, solą oraz pokropić octem balsamicznym oraz posypać solą ziemniaki. Wlać odrobinę ciepłej wody i ponownie włożyć do piekarnika jeszcze na ok 15 minut w temp 200 st.C -220 st.C

 

Szacunkowy koszt (ceny na styczeń  2015)

  • buraki ok 0,5 zł (zakładając, że kg kosztuje ze 1 kg kosztuje 1 zł)
  • Ziemniaki 0,7 zł (zakładając, że kg kosztuje 1 zł)
  • Cebula  0,3 zł (zakładając, że kg kosztuje 1,4 zł)
  • Pozostałe  dodatki ok 1 zł
  • Razem ok 5 zł

zapiekane buraczki i ziemniaczki