Czas przygotować się do zimy zatem pora na przetwory. Dziś buraki z musztardą, papryką i cebulą.
Nie tylko zima zmusza mnie by zadbać o to by w mojej spiżarni na półkach stały różnego rodzaju zamknięte w słoikach produkty. Czasami po prostu nie mam czasu na gotowanie a tutaj słoik jak znalazł z gotową sałatką. W słoikach zamykam różne warzywa i przygotowuję je na różne sposoby.
- ok. 2 kg buraków
- 1-2 papryki
- 2-3 cebule
- 2-4 łyżeczki musztardy z całymi ziarnkami gorczycy np: francuskiej.
- 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego.
- olej do smażenia ok. 1/2 szklanki
- sól
- Buraki wyszorować i w łupinkach ugotować do miękkości.
- Obrać.
- Pokroić w drobną kostkę do miski.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Cebulę poszatkować.
- Na patelnię wylać olej i podgrzać.
- Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę.
- Podsmażyć na złoty kolor.
- Całość dodać do buraków.
- Dodać musztardę.
- Posolić.
- Doprawić pieprzem i solą.
- Wymieszać.
Zalewa: 1 część octu, 6 części wody, marchewka,
- Odmierzyć wodę np: 600 ml. Wkroić umytą pokrojoną w plastry marchewkę i zagotować. Do gotującej wody wlać 100 ml. octu 10 % i wyłączyć dopływ ognia. Zalewa gotowa.
- Do wyparzonych słoików ciasno nakładać przygotowane i doprawione buraki.
- Zalać zalewą.
- Pasteryzować pod przykryciem ok. 10 – 15 minut.
- Wyjąć i odwrócić do góry dnem na desce do wystygnięcia.
Uwaga: Tak przygotowane buraki spokojnie przeleżą całą zimę jak również nadają się od razu do spożycia.
Po otwarciu słoika można wkroić kiszonego ogórka czy dodać nieco majonezu a sałatka zyska nowy smak.
Brak komentarzy