Czas przygotować się do zimy zatem pora na przetwory. Dziś buraki z musztardą, papryką i cebulą.

Nie tylko zima zmusza mnie by zadbać o to by w mojej spiżarni na półkach stały różnego rodzaju zamknięte w słoikach produkty. Czasami po prostu nie mam czasu na gotowanie a tutaj słoik jak znalazł z gotową sałatką. W słoikach zamykam różne warzywa i przygotowuję je na różne sposoby.

Składniki:

  • ok. 2 kg buraków
  • 1-2 papryki
  • 2-3 cebule
  • 2-4 łyżeczki musztardy z całymi ziarnkami gorczycy np: francuskiej.
  • 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego.
  • olej do smażenia ok. 1/2 szklanki
  • sól

Wykonanie:

  1. Buraki wyszorować i w łupinkach ugotować do miękkości.
  2. Obrać.
  3. Pokroić w drobną kostkę do miski.
  4. Paprykę pokroić w kostkę.
  5. Cebulę poszatkować.
  6. Na patelnię wylać olej i podgrzać.
  7. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę.
  8. Podsmażyć na złoty kolor.
  9. Całość dodać do buraków.
  10. Dodać musztardę.
  11. Posolić.
  12. Doprawić pieprzem i solą.
  13. Wymieszać.

Zalewa: 1 część octu,  6 części wody, marchewka,

  • Odmierzyć wodę np: 600 ml. Wkroić umytą pokrojoną w plastry marchewkę i zagotować. Do gotującej wody wlać 100 ml. octu 10 % i wyłączyć dopływ ognia. Zalewa gotowa.
  • Do wyparzonych słoików ciasno nakładać przygotowane i doprawione buraki.
  • Zalać zalewą.
  • Pasteryzować pod przykryciem ok. 10 – 15 minut.
  • Wyjąć i odwrócić do góry dnem na desce do wystygnięcia.

 

Uwaga: Tak przygotowane buraki spokojnie przeleżą całą zimę jak również nadają się od razu do spożycia.

Po otwarciu słoika można wkroić kiszonego ogórka czy dodać nieco majonezu a sałatka zyska nowy smak.