Przyszedł czas na przetwory. Może dacie się namówić na buraki z papryką.

Składniki:

  • 1 kg. czerwonych buraków
  • 2 papryki (dałam żółtą i czerwoną)
  • 1/2 szklanki oleju

Przyprawy: sól, kminek, pieprz czarny, ocet jabłkowy.

Wykonanie:DSC_2931

  • Buraki umyć i ugotować.
  • Zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Paprykę umyć. Usunąć gniazda nasienne. Posiekać w kosteczkę.
  • Na patelnię wlać olej.
  • Wrzucić pokrojoną paprykę i zeszklić.
  • Dorzucić potarte buraki i smażyć od czasu do czasu mieszać.(uważać by ich nie przypalić)
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem odrobiną mielonego kminku i mielonym pieprzem.
  • Dolać octu (ja użyłam octu jabłkowego), aby nadać kwaśnego smaku.
  • Tak przygotowane buraki można podać bezpośrednio do spożycia lub gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.DSC_2932

 

czy wiecie, że ………buraki mają dużo kwasu foliowego.