Jeśli lubicie zupy kremy to polecam krem z buraków. Buraki są tanie i zdrowe. Do buraczanego kremu możemy wykorzystać rosół który pozostał z poprzedniego dnia. Jest to gęsta, smaczna, treściwa zupa.
- 6 szt buraków
- ok.1 l. rosołu
- ok.100 ml. kwaśnej śmietany
- 0k. 3 ząbki czosnku
Przyprawy: lubczyk, pieprz czarny, majeranek.
- Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową.(Można pokropić oliwą, posypać majerankiem, utłuczonym angielskim zielem lecz nie jest to konieczne)
- Upiec w piekarniku. (Mogą być upieczone dzień wcześniej). Czas pieczenia ok 1 godziny.
- Po upieczeniu obrać ze skórki.
- Pokroić na mniejsze kawałki.
- Wrzucić do naczynia i zalać rosołem.
- Dokładnie zmiksować.
- Doprawić do smaku solą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Przed podaniem na wierzchu można udekorować niedużą ilością kwaśnej śmietany lub ugotowanym na twardo jajkiem.
Uwaga! By zaoszczędzić na energii piekę buraki zawsze przy tak zwanej okazji. Kiedy w piekarniku piekę ciasto, zapiekankę, pizzę czy inną potrawę.
Brak komentarzy