Jeśli lubicie zupy kremy to polecam krem z buraków. Buraki są tanie i zdrowe. Do buraczanego kremu możemy wykorzystać rosół który pozostał z poprzedniego dnia. Jest to gęsta, smaczna, treściwa zupa.

Składniki:

 

 

 

 

 

 

  • 6 szt buraków
  • ok.1 l. rosołu
  • ok.100 ml. kwaśnej śmietany
  • 0k. 3 ząbki czosnku

Przyprawy: lubczyk, pieprz czarny, majeranek.

Wykonanie:

 

 

 

 

 

 

  1. Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową.(Można pokropić oliwą, posypać majerankiem, utłuczonym angielskim zielem lecz nie jest to konieczne)
  2. Upiec w piekarniku. (Mogą być upieczone dzień wcześniej). Czas pieczenia ok 1 godziny.
  3. Po upieczeniu obrać ze skórki.
  4. Pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Wrzucić do naczynia i zalać rosołem.
  6. Dokładnie zmiksować.
  7. Doprawić do smaku solą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  8. Przed podaniem na wierzchu można udekorować niedużą ilością kwaśnej śmietany lub ugotowanym na twardo jajkiem.

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga! By zaoszczędzić na energii piekę buraki zawsze przy tak zwanej okazji. Kiedy w piekarniku piekę ciasto, zapiekankę, pizzę czy inną potrawę.