Kupiłam kawałek szynki wieprzowej. Mogłam upiec czy udusić szynkę lecz postanowiłam zrobić roladę. Co w nią włożyć? I tu problem. W lodówce nic konkretnego. Tego dnia kupiłam też kapustę kiszoną bo zamierzałam zrobić surówkę. Do głowy wpadł mi pomysł aby tę kapustę zawinąć w mięsko. Ku mojemu zdziwieniu efekt końcowy był wyjątkowo smaczny.
- ok 700 g. szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 1/2 jabłka dużego lub jedno małe
- ok. 150 g. 200 g. kapusty kiszonej z marchewka i przyprawami
- 1 łyżeczka miodu
Przyprawy: sól, majeranek, papryka słodka i ostra czerwona.
Wykonanie:
- Szynkę wieprzową pokroić w plastry.
- Ułożyć na desce i rozklepać.
- Każdy plaster posypać majerankiem.
- Na utłuczonym plastrze wyłożyć porcję kiszonej kapusty ( nie płukać jej by była kwaśna)
- Cebulę obrać i poszatkować.
- Wyłożyć na kapuście.
- Posypać pieprzem ( jeśli nie ma w niej kminku posypać)
- Zwinąć i spiąć szpikulcem do rolad lub wykałaczkami.
- Ułożyć na rozgrzanej patelni i zrumienić.
- Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Kiedy rolady będą przyrumienione posypać majerankiem , czerwoną słodką i ostrą papryką, dodać pokrojone jabłko.
- Podlać wodą ok. 1/4 szklanki.
- Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa.
- Pod koniec duszenia kiedy mięso będzie już prawie miękkie posolić do smaku i dodać nieco miodu by przełamać kwaśność sosu.
- Chwile dusić jeszcze na małym ogniu.
- Miękkie mięso wyłożyć je na talerz i przygotować sos.
- Sos z pieczeni wlać do wysokiego garnuszka i dokładnie całość zmiksować.
- Wlać na patelnię i postawić na małym ogniu.
- Do tego samego garnuszka wlać śmietanę dolać nieco wody.
- Dokładnie połączyć z sosem na patelni.
- Doprawić do smaku i chwilę pogotować sos. (Jeśli jest zbyt rzadki można zagęścić mąką.)
Uwaga: Podałam roladę z ziemniakami i mizerią.
Z podanej ilości zrobiłam cztery rolady.
Szynkę kupiłam w cenie 8 zł za kilogram czyli zapłaciłam za 700 g 5,6
plus pozostałe składniki i obiad dla 4 osób wyniósł ok. 15 zł.
Muszę spróbować tego przepisu, bo takie kapuśniaczki chodzą za mną od dłuższego czasu!
Mnie bardzo smakowały i mam nadzieję, że Tobie również będą smakować.