Kupiłam kawałek szynki wieprzowej. Mogłam upiec czy udusić szynkę lecz postanowiłam zrobić roladę. Co w nią włożyć? I tu problem. W lodówce nic konkretnego. Tego dnia kupiłam też kapustę kiszoną bo zamierzałam zrobić surówkę.  Do głowy wpadł mi pomysł aby tę kapustę zawinąć w mięsko. Ku mojemu zdziwieniu efekt końcowy był wyjątkowo smaczny.

Składniki:

  • ok 700 g. szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1/2  jabłka dużego lub jedno małe
  • ok. 150 g. 200 g. kapusty kiszonej z marchewka i przyprawami
  • 1 łyżeczka miodu

Przyprawy: sól, majeranek, papryka słodka i ostra czerwona.

Wykonanie:

  • Szynkę wieprzową pokroić w plastry.
  • Ułożyć na desce i rozklepać.
  • Każdy plaster posypać majerankiem.
  • Na utłuczonym plastrze wyłożyć porcję kiszonej kapusty ( nie płukać jej by była kwaśna)
  • Cebulę obrać i poszatkować.
  • Wyłożyć na kapuście.
  • Posypać pieprzem ( jeśli nie ma w niej kminku posypać)
  • Zwinąć i spiąć szpikulcem do rolad lub wykałaczkami.
  • Ułożyć na rozgrzanej patelni i zrumienić.
  • Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

  • Kiedy rolady będą przyrumienione posypać majerankiem , czerwoną słodką i ostrą papryką, dodać pokrojone jabłko.
  • Podlać wodą ok. 1/4 szklanki.
  • Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa.
  • Pod koniec duszenia kiedy mięso będzie już prawie miękkie posolić do smaku i dodać nieco miodu by przełamać kwaśność sosu.
  • Chwile dusić jeszcze na małym ogniu.
  • Miękkie mięso wyłożyć je na talerz i przygotować sos.
  • Sos z pieczeni wlać do wysokiego garnuszka i dokładnie całość zmiksować.
  • Wlać na patelnię i postawić na małym ogniu.
  • Do tego samego garnuszka wlać śmietanę dolać nieco wody.
  • Dokładnie połączyć z sosem na patelni.
  • Doprawić do smaku i chwilę pogotować sos. (Jeśli jest zbyt rzadki można zagęścić mąką.)

Uwaga: Podałam roladę z ziemniakami i mizerią.

Z podanej ilości zrobiłam cztery rolady.

Szynkę kupiłam w cenie 8 zł za kilogram czyli zapłaciłam za 700 g 5,6

plus pozostałe składniki i obiad dla 4 osób wyniósł ok. 15 zł.