Według mnie pieczona rolada z boczku przewyższa smakiem wędliny,  które kupujemy w sklepie. Myślę, że warto poświęcić chwilę i samodzielnie upiec roladę. Z mojego przepisu mogą skorzystać osoby o niewielkim doświadczeniu kulinarnym, ponieważ nie wymaga wielkich umiejętności i czasu w przygotowaniu a sądzę, że każdy będzie zadowolony z efektu końcowego. 

                                                                                                             Składniki:

DSC_9885

  • 1 kg boczku surowego
  • 4 plastry szynki
  • 1 pętek kiełbasy np: podwawelskiej
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 200 g. wędzonego boczku

 

 

Przyprawy:

  • musztarda (ja użyłam delikatesową)DSC_9910
  • sól
  • papryka słodka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeże zioła tymianku

Wykonanie:

Rozkroić boczek na jeden duży płat.

Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę i wysmarować płat boczku.

Następnie rozsmarować musztardę.

Ułożyć na wysmarowanym boczku plastry szynki.

Posypać pokrojoną drobno papryką, posiekaną cebulą i tymiankiem oraz pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem.

Położyć pętek kiełbasy i zwinąć w rulon.

Można związać nicią. (Ja spięłam spinkami do rolad).

Wierzch natrzeć solą, pieprzem, papryką, posiekanym tymiankiem.

Ułożyć w foremce keksowej. Nakryć z wierzchu folią aluminiową by się zbyt szybko nie spiekł czy też nie wysuszył.

W razie potrzeby w czasie pieczenia można podlać niewielką ilością wody.

Piec w piekarniku co najmniej godzinę w temp. ok. 200 st. C.

 

PoDSC_9914 40-tu minutach pieczenia zdjąć folię po to by boczek przyrumienił się po wierzchu.