Według mnie pieczona rolada z boczku przewyższa smakiem wędliny, które kupujemy w sklepie. Myślę, że warto poświęcić chwilę i samodzielnie upiec roladę. Z mojego przepisu mogą skorzystać osoby o niewielkim doświadczeniu kulinarnym, ponieważ nie wymaga wielkich umiejętności i czasu w przygotowaniu a sądzę, że każdy będzie zadowolony z efektu końcowego.
Składniki:
- 1 kg boczku surowego
- 4 plastry szynki
- 1 pętek kiełbasy np: podwawelskiej
- 1 papryka
- 1 cebula
- 200 g. wędzonego boczku
Przyprawy:
Wykonanie:
Rozkroić boczek na jeden duży płat.
Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę i wysmarować płat boczku.
Następnie rozsmarować musztardę.
Ułożyć na wysmarowanym boczku plastry szynki.
Posypać pokrojoną drobno papryką, posiekaną cebulą i tymiankiem oraz pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem.
Położyć pętek kiełbasy i zwinąć w rulon.
Można związać nicią. (Ja spięłam spinkami do rolad).
Wierzch natrzeć solą, pieprzem, papryką, posiekanym tymiankiem.
Ułożyć w foremce keksowej. Nakryć z wierzchu folią aluminiową by się zbyt szybko nie spiekł czy też nie wysuszył.
W razie potrzeby w czasie pieczenia można podlać niewielką ilością wody.
Piec w piekarniku co najmniej godzinę w temp. ok. 200 st. C.
Po 40-tu minutach pieczenia zdjąć folię po to by boczek przyrumienił się po wierzchu.
Brak komentarzy