Od czasu do czasu robię sos grzybowy kiedy jest na nie sezon. Lecz żółciutkie kurki kuszą nas już swoim pięknym żółtym wyglądem. Dałam się skusić i mimo, że to dość drogi grzyb bo kosztuje 30 zł za kilogram nie byłam w  stanie się mu oprzeć. A skoro drogi sos to pozostałe składniki nieco tańsze by nie podnosić kosztów. Chcę podzielić się się z Wami moim przepisem na te właśnie grzybki. Wybieram zawsze te małe bo są smaczniejsze. Nie kroję ich. Większe rozrywam na połówki.

Składniki:

  • 250 g. kurek (grzyby)
  • 1 cebula
  • 200 ml. słodkiej śmietany 30%
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Przyprawy: sól, pieprz, koperek.

Kurki oczyścić za pomocą nożyka i ręcznika papierowego.

Zrobić zalewę w której będą się moczyły co najmniej godzinę.

Zalewa do moczenia kurek:

  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka mielonego lub potłuczonego w moździerzu ziela angielskiego.

Wykonanie zalewy:

  • Wlać do miski 1/2 szklanki letniej wody.
  • Dodać miód, ziele angielskie i ocet.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Do tak przygotowanej zalewy włożyć kurki.
  • Co jakiś czas przemieszać kurki w zalewie.
  • Moczyć co najmniej godzinę.

  • Kiedy kurki poleżą w zalewie należy je przelać przez durszlak. (Zalewę należy zachować).
  • Cebulę obrać i drobno poszatkować.
  • Na patelnię wylać olej.
  • Dodać  poszatkowaną cebulę.
  • Zeszklić.
  • Dodać kurki i masło.
  • Podsmażyć razem.
  • Przykryć pokrywką i krótko  dusić na małym ogniu.
  • Można nieco podlać zalewą.
  • Kiedy kurki będą miękkie dorzucić posiekany koperek.
  • Zahartować śmietanę.Do  kubka ze śmietaną dolać nieco gorącego sosu. Wymieszać. Wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać i wlać do sosu.
  • Mieszać by nie porobiły się grudki.
  • Do smaku dodać soli i pieprzu.
  • Jeszcze chwilę gotować na małym ogniu.

Uwaga!  Smażenie kurek powinno trwać krótko, ponieważ w innym wypadku mocno twardnieją.

Ja podałam z kaszą gryczaną zawiniętą w liść kapusty z korniszonem i papryką konserwową.

Dla męża kasza z kiełbasą i cebulą w liściu kapusty. Jak kto lubi.

Ciekawostki: 

Oto co przeczytałam na stronie internetowej ekologia.pl. W smaku kurka jest delikatna, korzenna – w starszych okazach można wyczuć pieprzną nutkę, stąd też wzięła się nazwa pieprznik jadalny. Pieprznik jadalny ma charakterystyczny wygląd. Owocnik ma żółtą barwę.Młode kurki posiadają kapelusze wypukłe, które z wiekiem robią się coraz większe. Trzon kurki, zwężający się ku dołowi, ma taki sam lub nieco jaśniejszy kolor niż kapelusz. Miąższ tego grzyba ma mięsistą fakturę.  Kurka ma swojego niejadalnego sobowtóra. Jest nim lisówka pomarańczowa (lHygrophoropsis aurantiaca), nazywana także fałszywą kurką. Niektórzy uważają, że lisówka nie jest trująca i trzeba zjeść naprawdę sporą ilość fałszywych kurek, by odczuć jakiekolwiek dolegliwości żołądkowe.