Gdy byłam jakiś czas temu w sanatorium w Ciechocinku Pani Grażynka podzieliła się ze mną ciekawym przepisem na “Zaguby”.
Dziś chciałabym się tym przepisem podzielić z Wami.
- ok. 800 g.-1000 g. ziemniaków
- sól
- pieprz.
- 1 cebula
- ok. 200 g wędzonego boczku
- ok.200 g.kiełbasy ( nie ma znaczenia jakiej)
- ok. 1 łyżka smalcu
- Pokroić boczek i kiełbasę w kostkę.
- Wrzucić na patelnię i zacząć smażyć.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać do smażonego boczku i kiełbasy.
- Dodać smalec.
- Ładnie przyrumienić.
- Podzielić na dwie części.
- Jedną część odłożyć drugą zostawić na patelni.(Tę którą odłożymy będzie do okraszenia).
- Odstawić.
- W tym czasie obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce na oczkach do ziemniaków.
- Starte ziemniaki wyłożyć na sito i odcisnąć.
- Zaczekać aż ustoi się skrobia.
- Odlać wodę a skrobię dodać do ziemniaków.
- Papkę ziemniaczaną wyłożyć na patelnie na której jest tłuszcz i skwarki z zrumienioną cebulą.
- Całość podsmażyć.
- Mieszać by się nie przypaliły ziemniaki.
- Smażymy do momentu aż ziemniaki stracą całą “surowość”.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Nieco przestygnięty farsz nałożyć na rozwałkowane ciasto.
- Zwinąć w rulon.
- Kroić ręką ponieważ automatycznie zamykamy wszystkie warstwy. (Pomóc możemy sobie nożem odcinając ostatnią warstwę ciasta.
- Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę.
- Gotujemy.
- Od momentu wypłynięcia gotujemy na małym na małym ogniu jeszcze kilka minut.
- Podajemy okraszone boczkiem z cebulą.
Ciasto pierogowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- ciepła woda(tyle ile zabierze ciasto)
- sól
Wykonanie :
- Na stolnicy zagnieść ciasto (tak jak na pierogi).
- Rozwałkować.
Chętnie skorzystam z tego przepisu.
Zapewniam ,że zabuby są bardzo smaczne.