Gdy byłam jakiś czas temu w sanatorium w Ciechocinku Pani Grażynka podzieliła się ze mną ciekawym przepisem na “Zaguby”.

Dziś chciałabym  się tym przepisem podzielić z Wami.

Składniki:

  • ok. 800 g.-1000 g. ziemniaków
  • sól
  • pieprz.
  • 1 cebula
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • ok.200 g.kiełbasy ( nie ma znaczenia jakiej)
  • ok. 1 łyżka smalcu

Wykonanie:

  1. Pokroić boczek i kiełbasę w kostkę.
  2. Wrzucić na patelnię i zacząć smażyć.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dodać do smażonego boczku i kiełbasy.
  5. Dodać smalec.
  6. Ładnie przyrumienić.
  7. Podzielić na dwie części.
  8. Jedną część odłożyć drugą zostawić na patelni.(Tę którą odłożymy będzie do okraszenia).
  9. Odstawić.
  10. W tym czasie obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce na oczkach do ziemniaków.
  11. Starte ziemniaki wyłożyć na sito i odcisnąć.
  12. Zaczekać aż ustoi się skrobia.
  13. Odlać wodę a skrobię dodać do ziemniaków.
  14. Papkę ziemniaczaną wyłożyć na patelnie na której jest tłuszcz i skwarki z  zrumienioną cebulą.
  15. Całość podsmażyć.
  16. Mieszać by się nie przypaliły ziemniaki.
  17. Smażymy do momentu aż ziemniaki stracą całą “surowość”.
  18. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  19. Nieco przestygnięty farsz nałożyć  na rozwałkowane ciasto.
  20. Zwinąć w rulon.
  21. Kroić ręką ponieważ automatycznie zamykamy wszystkie warstwy. (Pomóc możemy sobie  nożem odcinając ostatnią warstwę ciasta.
  22. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę.
  23. Gotujemy.
  24. Od momentu wypłynięcia gotujemy na małym na małym ogniu jeszcze kilka minut.
  25. Podajemy okraszone boczkiem z cebulą.

 

Ciasto pierogowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • ciepła woda(tyle ile zabierze ciasto)
  • sól

Wykonanie :

  1. Na stolnicy zagnieść ciasto (tak jak na pierogi).
  2. Rozwałkować.