Szparagi są bardzo zdrowe. Spowalniają proces starzenia, pomagają w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomagają pracę układu krążenia. Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wspomagają pracę nerek. Wzmacniają układ odpornościowy, mają właściwości moczopędne. Zachęcam do spożywania szparagów. Wiem, że nie należą do najtańszych lecz warto się na nie skusić. To samo zdrowie.
Składniki:
- 0,5 kg szparagów
- Przyprawy: sól
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Szparagi obrać maszynką do obierania warzyw z wierzchniej warstwy aby nie były włókniste po ugotowaniu. (Obierać należy od główki w dół).
Przygotować wysoki wąski garnek (można przyciąć ok 1-3 cm dół szparagów i wykorzystać je do ugotowania zupy).
Włożyć szparagi do garnka w pozycji pionowej.Zalać wodą. Posolić (z umiarem) i ugotować.
Po ugotowaniu wyjąć i odsączyć z wody (wody nie wylewać, posłuży do ugotowania zupy).
Na patelni rozgrzać masło na którym należy ułożyć szparagi.
Posypać bułka tartą. Chwilę podgrzać i odwrócić na druga stronę by zrumieniła się bułka.
Podawać gorące.
Uwaga:
Kupiłam 1/2 kg szparagów za 5, 20 zł. po okazyjnej cenie lecz na rynku są zazwyczaj po ok 8 zł. Do tego pozostałe produkty wiec szacunkowy koszt na czerwiec 2015 rok wyniósł ok. 6,5 zł.
Cały obiad dla dwóch osób wyniósł mnie ok. 14,50 zł a były to: ziemniaki(1,20 zł.), parówki z cebulą usmażone na patelni (3,50 zł.), surówka z kalarepy (3,50 zł.) i szparagi na maśle z bułka tartą (6,50 zł)
Brak komentarzy