Skrzydełka z kurczaka dzielę na trzy części. Na końcówkach gotuję wywar na zupę, ramionka (to ta większa część) idealnie nadają się do panierowania, natomiast ze środkowej części przygotowuję zazwyczaj przystawkę. Skrzydełka można przyrządzić na wiele sposobów. Oto jeden z nich.
- 1 kg. skrzydełek
- 1-2 jajka
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, chili, lubczyk, rozmaryn.
- Ze skrzydełek odciąć końcówki.
- Pozostałą część przełamać na pół i przeciąć.
- Większą część zostawić do panierowania mniejszą odłożyć (przygotujemy je w inny sposób).
- Wymieszać wszystkie przyprawy i natrzeć nimi mięso.
- Wbić jajka na talerz i rozbić je widelcem.
- Wymieszać w misce suche składniki na panierkę.
- Zanurzać mięso najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w panierce.
- Kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na małym ogniu.
Uwaga: Jeśli mam więcej skrzydełek to dzielę je na części. Końcówki odkładam. Wkładam do pojemniczka i do zamrażalki. Jak nazbieram ich więcej gotuję wywar na zupę. Górną część tzw.”ramionko” panieruję. Niewykorzystaną część skrzydełka zamrażam i wykorzystuję je innego dnia.
Koszt na luty 2016 r.
Skrzydełka w cenie ok. 4,00 zł za kilogram plus pozostałe składniki
to ok. +/- 5,00 – 6,00 zł.
Brak komentarzy