Cykorię możemy podawać na zimno w formie surówek jak i na ciepło. Jako dodatek do dania głównego czy samodzielne danie. Proponuję zapiekankę z cykorią w roli głównej z warzywami pod beszamelem.

Zapiekanka –  każdy z nas wie, że to mieszanina różnych produktów (makaronów, mięsa, jarzyn, serów) zapiekanych razem w piekarniku, często z dodatkiem sosów. Ja proponuję do zapiekanej cykrori dodać sos beszamelowy.

Składniki: (na dwie porcje)DSC_0363

  • 2 cykorie
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ok. 200 g. korzeń selera
  • 1 liść kapusty białej
  • 1 cebulka zielona
  • 1 /2 cebuli średniej wielkości
  • ok 200 g potartego żółtego sera (może być parmezan)

Przyprawy: sól.

Wykonanie:DSC_0367

Warzywa umyć i obrać. Pokroić i ugotować w niewielkiej ilości posolonej wodzie ok 5-10 minut.

Cykorię umyć. Przekroić na połowę. Wykroić rdzeń.

Na dno foremki położyć liść kapusty a na nim ułożyć cykorię. Posypać posiekaną cebulą. W głębieniu po wyciętym rdzeniu nałożyć ugotowane warzywa.

DSC_0402Polać całość sosem beszamelowym.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut w temp.ok. 190-200 st. C. Po tym czasie wyjąć i posypać potartym serem.

Ponownie zapiec do lekkiego przyrumienienia się sera.

Ciekawostki:

Cykoria niegdyś uważana była za roślinę magiczną i służyła do uprawiania czarnej magii. Rosnąca w ciemnościach, blada i krucha, wprawiała niejednego w strach. Uczucie to opisane zostało w sformułowaniu (do dziś zresztą używanego) „mieć cykorię”, czyli po prostu bać się.

Kolejną ciekawostką związaną z cykorią jest fakt, że jest ona substytutem kawy. Jej długie korzenie po ususzeniu i zmieleniu są wyśmienitym zamiennikiem kawy, a co więcej bogatym w minerały i witaminy.