Zazwyczaj każdy ma w lodówce żółty ser i wędlinę. Postanowiłam z tych produktów zrobić przystawkę. Wykorzystałam ser żółty i szynkę. Równie dobrze może to być jakakolwiek wędlina pokrojona w cienkie plastry.W czasach PRL-u znany był ten przepis wielu gospodyniom. W ser można też zawinąć jajko ugotowane na twardo. Dla wegetarian proponuję włożyć do środka warzywa np: ugotowaną marchewkę, por, brokuły czy inne warzywa. Wszystko zależy od naszej kreatywności.
Składniki :
Dodatkowo: folia spożywcza
Wykonanie:
W garnku o dużej średnicy zagrzać wodę ( nie gotować).Do folii spożywczej włożyć plasterki sera. Każdy osobno. (Jeśli mamy ser w jednym kawałku nie kroimy go lecz pakujemy w folie i wkładamy do ciepłej wody. Kiedy ser zrobi się plastyczny rozkładamy na foli i przez folię wałkujemy. Rozwałkowany “placek” posypujemy posiekaną natką pietruszki (możemy świeżą zastąpić suszoną). Na rozwałkowanym serze układamy plastry szynki i zawijamy w rulon.
Z plastrami sera postępujemy podobnie. Plasterki sera posypujemy pietruszką,kładziemy plaster szynki i zawijamy w rulonik. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich plastrów sera. Po wierzchu posypać pietruszką zieloną (może być suszona). Ciasno zawijamy gotowy rulon w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Orientacyjny koszt na podaną porcję to ok: 7 zł. na luty 2015 r.
Brak komentarzy