Zazwyczaj każdy ma w lodówce żółty ser i wędlinę. Postanowiłam z tych produktów zrobić przystawkę. Wykorzystałam ser żółty i szynkę. Równie dobrze może to być jakakolwiek wędlina pokrojona w cienkie plastry.W czasach PRL-u znany był ten przepis wielu gospodyniom. W ser można też zawinąć jajko ugotowane na twardo. Dla wegetarian proponuję włożyć do środka warzywa np: ugotowaną marchewkę, por, brokuły czy inne warzywa. Wszystko zależy od naszej kreatywności.

Składniki :

  • ok 12 plastrów sera żółtegoDSC_9399
  • 12 plastrów szynki
  • pietruszka zielona

Dodatkowo: folia spożywcza

 

Wykonanie:

W garnku o dużej średnicy zagrzać wodę ( nie gotować).Do folii spożywczej włożyć plasterki sera. Każdy osobno. (Jeśli mamy ser w jednym kawałku nie kroimy go lecz pakujemy w folie i  wkładamy do ciepłej wody. Kiedy ser  zrobi się plastyczny rozkładamy na foli i przez folię wałkujemy. Rozwałkowany “placek” posypujemy posiekaną natką pietruszki (możemy świeżą zastąpić suszoną). Na rozwałkowanym serze układamy plastry szynki i zawijamy w rulon.

Z plastrami sera postępujemy podobnie. Plasterki  sera posypujemy pietruszką,kładziemy  plaster szynki i zawijamy w rulonik. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich plastrów sera. Po wierzchu posypać pietruszką zieloną (może być suszona). Ciasno zawijamy gotowy rulon w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

 

Orientacyjny koszt na podaną porcję to ok: 7 zł. na luty 2015 r.