Bardzo szybki i smaczny dodatek do drugiego dania to zielone ogórki z czosnkowym dipem.

Ogórki zawierają związki, które działają alkalizująco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, zawierają bardzo dużą ilość wody, są zatem niskokaloryczne i stanowią bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających.

Składniki: 

  • 1-2 ogórki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki gęstego jogurtu

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć.
  2. Obrać ze skórki.
  3. Pokroić w cienkie plasterki.
  4. Polać przygotowanym dipem czosnkowym i przemieszać.

dsc_6329

 

 

 

 

 

 

 

Dip:

W małym słoiczku z odrobiną soli i pieprzu wymieszać jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek.

dsc_6322

 

 

 

 

 

 

 

Ciekawostka: 

Najprawdopodobniej pochodzi z Indii, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.
Ogórki zawierają enzym – askorbinazę, który utlenia witaminę C. Dlatego też nie poleca się łączenia warzyw bogatych w tą witaminę z ogórkami.