Bardzo szybki i smaczny dodatek do drugiego dania to zielone ogórki z czosnkowym dipem.
Ogórki zawierają związki, które działają alkalizująco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, zawierają bardzo dużą ilość wody, są zatem niskokaloryczne i stanowią bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających.
Składniki:
- 1-2 ogórki
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki gęstego jogurtu
Przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
- Ogórki umyć.
- Obrać ze skórki.
- Pokroić w cienkie plasterki.
- Polać przygotowanym dipem czosnkowym i przemieszać.
Dip:
W małym słoiczku z odrobiną soli i pieprzu wymieszać jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ciekawostka:
Najprawdopodobniej pochodzi z Indii, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.
Ogórki zawierają enzym – askorbinazę, który utlenia witaminę C. Dlatego też nie poleca się łączenia warzyw bogatych w tą witaminę z ogórkami.
Brak komentarzy