Nie będę się rozwodziła na temat właściwości jaj bo przecież wszyscy wiemy, że są zdrowe i należy je jeść. Niedawno wpadli do mnie znajomi. Wizyta się nieco przedłużyła a moja lodówka świeciła pustkami. Na przystawkę zaserwowałam jajka z sosem czosnkowym. Nic oryginalnego lecz  jeśli nie macie pomysłu na szybką przystawkę czy kolacje może się na coś przyda moja podpowiedź.

Składniki: 

  • 6 jajek
  • kilka gałązek posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

  • Jajka gotowałam na twardo.
  • (Czas gotowania ok. 3-5 min.od momentu wrzenia wody).
  • Po ugotowaniu zalałam zimną wodą aby szybciej wystygły.
  • Nie lubię tracić czasu na obieranie jaj więc każde przecięłam na połowę.
  • Dużą łyżką wyjęłam połówki jajek ze skorupek.
  • Ułożyłam na talerzu do jajek.
  • Posypałam posiekanym szczypiorkiem. (Nieco zostawiłam by dodać go do sosu)

Zabrałam się za przygotowanie sosu.

Składniki:

  • 2-3 duże łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku.
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony.
  • ok. 1 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.

Wykonanie:

  • Do miseczki wyłożyć jogurt i majonez.
  • Dodać rozgnieciony ze szczyptą soli czosnek.
  • Wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Posypać posiekanym szczypiorkiem i ponownie wymieszać.
  • Tak przygotowany sos czosnkowy podać razem z jajkami w osobnym pojemniczku.