Jest wielu zwolenników surowej diety tak jak “…zwolenniczka diety na surowo – Dr. Hankiewicz podkreślała „Wszystko, co nadaje się do jedzenia na surowo, nadaje się do jedzenia. Jemy wówczas, gdy jesteśmy głodni. Miejscem przetwarzania naszego jedzenia powinna być nasza kuchnia, a nie fabryka.  Surowe warzywa, owoce i orzechy dają nam energię potrzebną do życia. Warzyw nie należy obierać, jedynie myć. Soki należy wyciskać z warzyw i owoców nieobieranych, jedynie umytych,..”

Dziś prosta surówka z czerwonej kapusty z żurawiną.

Składniki:

  • 1/2 główki małej czerwonej kapusty
  • garść żurawin ok. 50 gram
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  •  2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przyprawy: Pieprz czarny mielony, sól.

Wykonanie:DSC_0657

Czerwoną kapustę i cebulę drobno posiekać. Posolić. Wymieszać i odstawić.

Kiedy kapusta nieco zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i garść żurawin.

Pokropić olejem. Wlać octu. Posypać cukrem i dokładnie wymieszać. Oprószyć pieprzem.

Uwaga!

Można posypać orzechami, słonecznikiem czy pestkami dyni.