Jest wielu zwolenników surowej diety tak jak “…zwolenniczka diety na surowo – Dr. Hankiewicz podkreślała „Wszystko, co nadaje się do jedzenia na surowo, nadaje się do jedzenia. Jemy wówczas, gdy jesteśmy głodni. Miejscem przetwarzania naszego jedzenia powinna być nasza kuchnia, a nie fabryka. Surowe warzywa, owoce i orzechy dają nam energię potrzebną do życia. Warzyw nie należy obierać, jedynie myć. Soki należy wyciskać z warzyw i owoców nieobieranych, jedynie umytych,..”
Dziś prosta surówka z czerwonej kapusty z żurawiną.
Składniki:
- 1/2 główki małej czerwonej kapusty
- garść żurawin ok. 50 gram
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
Przyprawy: Pieprz czarny mielony, sól.
Czerwoną kapustę i cebulę drobno posiekać. Posolić. Wymieszać i odstawić.
Kiedy kapusta nieco zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i garść żurawin.
Pokropić olejem. Wlać octu. Posypać cukrem i dokładnie wymieszać. Oprószyć pieprzem.
Uwaga!
Można posypać orzechami, słonecznikiem czy pestkami dyni.
Brak komentarzy