Mięso mielone z indyka jest tanie. Sądzę, że każdy może sobie na nie pozwolić. Najprościej zrobić tradycyjne mielone kotlety. Podgrzane ziemniaczki, kapusta na miodzie i mamy wspaniały obiad.DSC_3831Uwaga: Kiedy smażyłam ostatnie dwa kotlety mielone pokroiłam ziemniaki które pozostały z poprzedniego obiadu i smażyłam je pospołu by nie marnować czasu i energii.DSC_3837

Ziemniaczki przed podaniem można posypać, pieprzem, papryką czerwoną, koperkiem itp.

Składniki:DSC_3841

  • 400 g. mięsa mielonego z indyka
  • 2 duże bułki
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Przyprawy: majeranek, lubczyk, tymianek, pieprz, sól,

Wykonanie:DSC_3842

  1. Bułki włożyć do garnka i zalać wodą.
  2. Mięso wyłożyć do miski.
  3. Cebulę obrać.DSC_3843
  4. Posiekać w kostkę.
  5. Wrzucić na rozgrzany olej.
  6. Zeszklić na złoty kolor i dodać do mielonego mięsa.
  7. Wbić jajka.DSC_3850
  8. Odcisnąć bułki z wody i dodać do mięsa.
  9. Dodać przyprawy z niewielką ilości soli.
  10. Przez praskę przecisnąć ząbek czosnku.
  11. Dokładnie wyrobić ręka.
  12. Formować niewielkie kotleciki.
  13. Piec  na rozgrzanym oleju.DSC_3859