Z drobiowej porcji rosołowej ugotowałam rosół. Oddzieliłam mięso od kości. Wiele tego nie było ale zawsze coś. Z obiadu pozostało mi też nieco ryżu. Czy można z tego coś zrobić? Ano można tyle, że musimy jeszcze do tego co nieco dodać. A co? Ziemniaki bo są niedrogie, cebulę, kawałek kiełbasy nieco przypraw i tak oto upichciłam pyszną “pocyganioną Żebroczkę”. Danie które możny podać na obiad lub kolację.
“Żebroczka” to potrawa kuchni wiślańskiej i zamiast naszego chudego mięsa z porcji rosołowej powinna być tłusta wieprzowina czy wędzony boczek. Lecz stare porzekadło mówi ” jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma”.
Składniki:
- ok 60 g obranych surowych ziemniaków (może być więcej)
- 1-2 jajka
- 100 g cebula
- ząbek czosnku
- ok. 100 g mięsa gotowanego
- ok 100 g. kiełbasy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok 100 g ugotowanego ryżu (ja miałam brązowy)
- ok 2 łyżek smalcu
Przyprawy: sól, pieprz czarny, lubczyk, przyprawa staropolska w której skład wchodzą –kozieradka, majeranek, lubczyk, czarnuszka, pieprz turecki, tymianek, oregano, bazylia, suszone warzywa, sól (jeśli nie mamy przyprawy staropolskiej można zastąpić innymi ziołami)
- Ma patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać posiekana w kostkę cebulę. Lekko przyrumienić.
- Dołożyć oddzielone od kości mięso z porcji rosołowych.
- Chwilę przysmażyć razem z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć w misce na tarce do warzyw o małych otworach lub na tarce do ziemniaków.
- Połączyć razem z mięsem i cebulą.
- Pokroić w kostkę kiełbasę i dołożyć do miski.
- Wbić jajko.
- Dosypać mąki, przypraw i soli.
- Dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć do formy.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. ( do zrumienienia się ciasta)
Brak komentarzy