Z drobiowej porcji rosołowej ugotowałam rosół. Oddzieliłam mięso od kości. Wiele tego nie było ale zawsze coś. Z obiadu pozostało mi też nieco ryżu. Czy można z tego coś zrobić? Ano można tyle, że musimy jeszcze do tego co nieco dodać. A co? Ziemniaki bo są niedrogie, cebulę, kawałek kiełbasy nieco przypraw i tak oto upichciłam pyszną “pocyganioną Żebroczkę”. Danie które możny podać na obiad lub kolację.

“Żebroczka” to potrawa kuchni wiślańskiej i zamiast naszego chudego mięsa z porcji rosołowej powinna być tłusta wieprzowina czy wędzony boczek. Lecz stare porzekadło mówi ” jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma”.

Składniki:

  • ok 60 g obranych surowych ziemniaków (może być więcej)
  • 1-2 jajka
  • 100 g cebula
  • ząbek czosnku
  • ok. 100 g mięsa gotowanego
  • ok 100 g. kiełbasy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok 100 g ugotowanego ryżu (ja miałam brązowy)
  • ok 2 łyżek smalcu

Przyprawy: sól, pieprz czarny, lubczyk, przyprawa staropolska w której skład wchodzą –kozieradka, majeranek, lubczyk, czarnuszka, pieprz turecki, tymianek, oregano, bazylia, suszone warzywa, sól (jeśli nie mamy przyprawy staropolskiej można zastąpić innymi ziołami)

DSC_2976
Wykonanie:

  • Ma patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać posiekana w kostkę cebulę. Lekko przyrumienić.
  • Dołożyć oddzielone od kości mięso z porcji rosołowych.
  • Chwilę przysmażyć razem z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć w misce na tarce do warzyw o małych otworach lub na tarce do ziemniaków.
  • Połączyć razem z mięsem i cebulą.
  • Pokroić w kostkę kiełbasę i dołożyć do miski.
  • Wbić jajko.
  • Dosypać mąki, przypraw i soli.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Wyłożyć do formy.
  • Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. ( do zrumienienia się ciasta)DSC_2996