Spodziewałam się gości i chciałam zabłysnąć. No ale co podać by było smacznie i nietuzinkowo, a przy tym stosunkowo niedrogo. Podałam faszerowanego kurczaka.

Składniki:DSC_0723

  • 1 kurczak
  • 1 kg. mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju lub smalcu do smażenia.

Przyprawy:DSC_0715

suszona pietruszka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszony lubczyk, majeranek, papryka słodka, 

Wykonanie:DSC_0725

Oddzielić mięso od skóry. (Najłatwiej to zrobić na pomocą palca wskazującego). Palec włożyć pod skórę, przesuwać nim tak jakbyśmy posługiwali się nożykiem a mięso samo odejdzie od skóry. (W miejscach w których trudno odchodzi należy sobie pomóc nożykiem). Należy jednak uważać by nie przeciąć skóry (ja odkroiłam udka by po upieczeniu łatwiej byłoby mi go pokroić).

Kiedy uporamy się z wyciągnięciem mięsa należy oddzielić je od kości.

Na patelnię wlać łyżkę oleju lub smalcu i podsmażyć cebulę razem z posiekanym czosnkiem. Dodać do mielonego mięsa. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Wbić jajka i dosypać  bułkę tartą. (Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej). Wyrobić na jednolitą gładką masę.

Mięso kurczaka oddzielone od kości należy pokroić na kawałki i dodać do wyrobionej masy. Połączyć z masą mięsną.

Przygotowanym farszem wypełnić skórę kurczaka. Pospinać otwory spinkami do rolad lub zszyć. Nadać mu odpowiedni kształt.DSC_0734

Wierzch kurczaka natrzeć przyprawami z solą i ułożyć w foremce. Nakryć folią aluminiową by się nam zbyt szybko nie przyrumienił po górze.

Włożyć do piekarnika i piec ok godziny w temp. 190-200 st.C.

Można podać na ciepło jak i na zimno.DSC_0725