Spodziewałam się gości i chciałam zabłysnąć. No ale co podać by było smacznie i nietuzinkowo, a przy tym stosunkowo niedrogo. Podałam faszerowanego kurczaka.
- 1 kurczak
- 1 kg. mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju lub smalcu do smażenia.
suszona pietruszka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszony lubczyk, majeranek, papryka słodka,
Oddzielić mięso od skóry. (Najłatwiej to zrobić na pomocą palca wskazującego). Palec włożyć pod skórę, przesuwać nim tak jakbyśmy posługiwali się nożykiem a mięso samo odejdzie od skóry. (W miejscach w których trudno odchodzi należy sobie pomóc nożykiem). Należy jednak uważać by nie przeciąć skóry (ja odkroiłam udka by po upieczeniu łatwiej byłoby mi go pokroić).
Kiedy uporamy się z wyciągnięciem mięsa należy oddzielić je od kości.
Na patelnię wlać łyżkę oleju lub smalcu i podsmażyć cebulę razem z posiekanym czosnkiem. Dodać do mielonego mięsa. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Wbić jajka i dosypać bułkę tartą. (Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej). Wyrobić na jednolitą gładką masę.
Mięso kurczaka oddzielone od kości należy pokroić na kawałki i dodać do wyrobionej masy. Połączyć z masą mięsną.
Przygotowanym farszem wypełnić skórę kurczaka. Pospinać otwory spinkami do rolad lub zszyć. Nadać mu odpowiedni kształt.
Wierzch kurczaka natrzeć przyprawami z solą i ułożyć w foremce. Nakryć folią aluminiową by się nam zbyt szybko nie przyrumienił po górze.
Włożyć do piekarnika i piec ok godziny w temp. 190-200 st.C.
Można podać na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy