Ugotowałam rosół na drobiowej porcji rosołowej. Oddzieliłam mięso od kości. Wykorzystałam je do zrobienia farszu do pierożków które jedliśmy jako dodatek do zupy jak i samodzielne drugie danie.

DSC_3316
Do zrobienia pierożków użyłam…

  • mięso z ugotowanej porcji rosołowej (razem ze skórką)
  • 200g. mrożonego szpinaku
  • 2  cebule
  • duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • ok.100 g. wędliny lub plaster szynki czy boczku

Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk.

Wykonanie farszu:DSC_3320

  • Mięso kurczaka rozdrobniłam za pomocą blendera.
  • Połowę paczki szpinaku wyłożyłam na rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię.
  • Podsmażyłam do całkowitego odparowania wody.
  • Dodałam rozdrobniony obrany z łupinki czosnek.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Wyłożyłam do miski.
  • Na tej samej patelni przyrumieniłam drobno poszatkowaną cebulę.
  • Dodałam ją do szpinaku.
  • Dołożyłam rozdrobnione na gładką masę mięso.
  • Dokładnie wymieszałam (jeśli trzeba doprawić do smaku).

Ciasto pierogoweDSC_3321

  • ok. 500 g. mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • ciepła woda

Wykonanie:

Wsypać na stolnicę mąkę. Dodać żółtko. Wyrabiać dolewając wodę. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić by odpoczęło. Nakryć miską na ok 10 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek.Wykrawać szklanką lub foremką kółka. Na środek nakładać farsz i sklejać. Wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i gotować. Po wypłynięciu na wierzch jeszcze ok.3 minut.DSC_3324

Podałam polane z podsmażoną cebulką i szynką.

(Ja pokroiłam plaster szynki i podsmażyłam z cebulką)