Skrzydełko z kurczaka na talerzu wygląda nader skromnie lecz gdy je nafaszerujemy prezentują się bogato i dostojnie. Z ziemniakami i warzywnym dodatkiem doskonałe jako danie główne. Tani i smaczny obiad. Polecam.
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki soczewicy czerwone
- 2 łyżki soczewicy zielonek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ząbek czosnku
- cebula
- plaster sera żółtego
- grubszy plaster szynki-ok 50 g. szynki ( kiełbasy, lub boczku)
- 1 łyżeczka masła
- olej do smażenia
Przyprawy: sól. pieprz,
Do garnka wsypać kaszę jęczmienną, soczewicę czerwoną i zieloną. Zalać wodą i gotować na małym ogniu do odparowania wody.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Dodać posiekaną cebulę i zeszklić na złoty kolor.
Plaster szynki i ser pokroić w cienkie paski.
Szynkę, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulę dodać do kaszy z soczewicą.
Doprawić do smaku. Wymieszać i wypchać skrzydełka z których usunęliśmy kości.
- Odciąć końcówkę skrzydełka.
- Naciąć ostrym nożem skórę i mięso wokół kości.
- Wykręcić kość ze stawu i wyjąć ją. Z drugiego końca skrzydełka zrobić to samo.
Ułożyć na tej samej patelni na której rumieniliśmy cebulę.
Dodać masło. Podlać wodą i dusić.
Kiedy skrzydełka będą przyrumienione i miękkie dodać 2 łyżki śmietany aby sos nabrał kwaskowatego smaku.
Uwaga:
Ja podałam z ziemniakami i korniszonami.
Bez sosu mogą służyć jako samodzielna przystawka.
Brak komentarzy