Skrzydełko z kurczaka na talerzu wygląda nader skromnie lecz gdy je nafaszerujemy prezentują się bogato i dostojnie. Z ziemniakami i warzywnym dodatkiem doskonałe jako danie główne. Tani  i smaczny obiad. Polecam.


DSC_3101

Składniki:

  • 4  skrzydełka z kurczaka
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki soczewicy czerwone
  • 2 łyżki soczewicy zielonek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • plaster sera żółtego
  • grubszy plaster szynki-ok 50 g. szynki ( kiełbasy, lub boczku)
  • 1 łyżeczka masła
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól. pieprz, 

Wykonanie:DSC_3089

Do garnka wsypać kaszę jęczmienną, soczewicę czerwoną i zieloną. Zalać wodą i gotować na małym ogniu do odparowania wody.

Na patelni rozgrzać tłuszcz.

Dodać posiekaną cebulę i zeszklić na złoty kolor.

Plaster szynki i ser pokroić w cienkie paski.

Szynkę, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulę dodać do kaszy z soczewicą.

 

Doprawić do smaku. Wymieszać i wypchać skrzydełka z których usunęliśmy kości.

  1. Odciąć końcówkę skrzydełka.
  2. Naciąć ostrym nożem skórę i mięso wokół kości.
  3. Wykręcić kość ze stawu i wyjąć ją. Z drugiego końca skrzydełka zrobić to samo.

 

Ułożyć na tej samej patelni na której rumieniliśmy cebulę.

Dodać masło. Podlać wodą i dusić.

Kiedy skrzydełka będą przyrumienione i miękkie dodać 2 łyżki śmietany aby sos nabrał kwaskowatego smaku.

Uwaga:

Ja podałam z ziemniakami i korniszonami.

Bez sosu mogą służyć jako samodzielna przystawka.