Jeśli ktoś lubi połączenie szpinaku i sera, do tego kasza i ryż to coś dla was. Mam nadzieję, że gołąbki będą smakowały. Jeśli takich nie jedliście pora spróbować.
- 1 mała główka kapusty włoskiej
- 1 mała torebka ryżu brązowego
- 100 g. kaszy pęcak
- 1 cebula
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g.
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony , lubczyk.
- Ugotować kapustę
- Obrać z liści.
- Wyciąć nerw główny.
- W dużej ilości wody ugotować ryż i kaszę do miękkości.
- Przelać przez sito i odsączyć z nadmiary wody.
- Wyłożyć na miskę.
- Na patelni z odrobiną oleju zeszklić posiekaną cebulę.
- Dodać do miski z kaszą.
- Na tą samą patelnie wyłożyć szpinak i podgrzewać do całkowitego rozmrożenia.
- Czosnek rozetrzeć z sola dołożyć do szpinaku. Podsmażyć razem ze szpinakiem.
- Wyłożyć na miskę.
- Pokruszyć ser.
- Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Farsz nakładać na przygotowane liście.
- Zawijać i układać na natłuszczonej patelni.
- Wlać nieco wody i trochę oleju.
- Dodatkowo jeszcze lekko posolić.
- Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
Podawać gorące z dowolnymi sosami.
Można dodatkowo podsmażyć na patelni.
mmmm pycha 🙂 Bardzo lubię takie jarskie zielone przepisy !
A jakie dobre gołąbki z kaszy jaglanej z grzybami (również pieczarkami) w sosiku grzybowym. Też tanio. Bardzo lubię Twoje przepisy, często korzystam. Sama gotuję oszczędnie – tak jestem nauczona i sama się nauczyłam “robić coś z niczego”.Do dziś lubimy “schaby a’la Gierek” (w wersji bogatszej i podstawowej), kiełbasę z cebulką i jabłkiem czy cynaderki. Pozdrawiam i czekam na dalsze przepisy.
Dziękuję za miłe słowa.