Jeśli ktoś lubi połączenie szpinaku i sera, do tego kasza i ryż to coś dla was. Mam nadzieję, że gołąbki będą smakowały. Jeśli takich nie jedliście pora spróbować.

Składniki:DSC_4302

 

 

 

 

 

 

  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • 1 mała torebka ryżu brązowego
  • 100 g. kaszy pęcak
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g.
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony , lubczyk.

 

Wykonanie:DSC_4304

  1. Ugotować kapustę
  2. Obrać z liści.
  3. Wyciąć nerw główny.
  4. W dużej ilości wody ugotować ryż i kaszę do miękkości.
  5. Przelać przez sito i odsączyć z nadmiary wody.
  6. Wyłożyć na miskę.
  7. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić posiekaną cebulę.
  8. Dodać do miski z kaszą.
  9. Na tą samą patelnie wyłożyć szpinak i podgrzewać do całkowitego rozmrożenia.
  10. Czosnek rozetrzeć z sola dołożyć do szpinaku. Podsmażyć razem ze szpinakiem.
  11. Wyłożyć na miskę.
  12. Pokruszyć ser.
  13. Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  14. Farsz nakładać na przygotowane liście.
  15. Zawijać i układać na natłuszczonej patelni.
  16. Wlać nieco wody i trochę oleju.
  17. Dodatkowo jeszcze lekko posolić.
  18. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.

Podawać gorące z dowolnymi sosami.DSC_4337

Można dodatkowo podsmażyć na patelni.

DSC_4312