W oszczędnej kuchni można wykazać się kreatywnością. Ja miałam niewielką ilość mięsa a na obiad chciałam zrobić mielone. Zatem przystąpiłam do pracy. Przygotowałam następujące składniki.
- 150 g, mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ugotowany liść kapusty białej (nie jest konieczny)
- ok. 3 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. 100 g sera żółtego
- tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu)
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, tymianek.
(Z podanych wyżej składników wyszło mi 6 sztuk)
Wykonanie:
- Mięso mielone wyłożyć do miski.
- Wbić jajko.
- Ugotowany liść kapusty drobno pokroić.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu (w moim wypadku był to smalec)
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Wyrobić mięso. (Najlepiej ręką).
- Doprawić do smaku sola i przyprawami.
- Ser pokroić w grubą kostkę (na ok.1,5 na 1,5).
- W dłoni formować kulki.
- Lekko rozpłaszczyć i w środek każdej włożyć kosteczkę sera.
- Nakryć mięsem i ponownie uformować kulkę.
- Każdą obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć z dwóch stron.
Uwaga: Podałam z ziemniakami i kapustą białą zasmażaną.
Tanie i pyszne ania z Bełchatowa pamiętasz?autobus szwajcaria pozdrawiam
Aniu jak bym mogła zapomnieć tak miłą osobę. Oczywiście, że pamiętam. Szczególnie ten przepyszny sernik którym mnie poczęstowałaś. Zapewniam Cię, że przepis na pewno zamieszczę na blogu.
Świetnie się prezentuję ten mielony – tak zwyczajnie, klasycznie a jednak kusząco 😀
Dziękuję za miły komentarz. Polecam i pozdrawiam.
Gotowanie to nie tylko trzymanie się utartych schematów, to tez inspiracja i czasem improwizacja 😀 Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro Kraków
Pozdrawiam również i zachęcam do zaglądania na mój blog. Być może znajdzie się coś co zainspiruje:-) Pozdrowienia z Gliwic prosto do Krakowa.