W oszczędnej kuchni można wykazać się kreatywnością. Ja miałam niewielką ilość mięsa a na obiad chciałam zrobić mielone. Zatem przystąpiłam do pracy. Przygotowałam następujące składniki.

  • 150 g, mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ugotowany liść kapusty białej (nie jest konieczny)
  • ok. 3 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 100 g sera żółtego
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu)

Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, tymianek.

(Z podanych wyżej składników wyszło mi 6 sztuk)

Wykonanie:

  1. Mięso mielone wyłożyć do miski.
  2. Wbić jajko.
  3. Ugotowany liść kapusty drobno pokroić.
  4. Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu (w moim wypadku był to smalec)
  5. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  6. Wyrobić mięso. (Najlepiej ręką).
  7. Doprawić do smaku sola i przyprawami.
  8. Ser pokroić w grubą kostkę (na ok.1,5 na 1,5).
  9. W dłoni formować kulki.
  10. Lekko rozpłaszczyć i w środek każdej włożyć kosteczkę sera.
  11. Nakryć mięsem i ponownie uformować kulkę.
  12. Każdą obtoczyć w bułce tartej.
  13. Smażyć z dwóch stron.

Uwaga: Podałam z ziemniakami i kapustą białą zasmażaną.