Do klopsów z tuńczyka możemy użyć sosu z ogórkiem konserwowym. Ma lekko kwaśny smak i idealnie nadaje się do naszych klopsików. 

Składniki:

  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki śmietanyDSC_9872
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 klops rybny
  • olej

Przyprawy:

sól, pieprz

Wykonanie:

Na oleju na którym smażyliśmy klopsy rybne zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jednego wcześniej usmażonego klopsa pognieść widelcem i dodać do lekko przesmażonej cebuli. Wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobna kosteczkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać śmietanę. Mąką wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do powstałego sosu.Doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować i odstawić z ognia. Posypać posiekanym koperkiem. Dosmaczyć solą, pieprzem.

 

Uwaga!

Sos można  dokwasić wodą z ogórków konserwowych.