Do klopsów z tuńczyka możemy użyć sosu z ogórkiem konserwowym. Ma lekko kwaśny smak i idealnie nadaje się do naszych klopsików.
Składniki:
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki śmietany
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 łyżki mąki
- 1 mała cebula
- 1 klops rybny
- olej
Przyprawy:
sól, pieprz
Wykonanie:
Na oleju na którym smażyliśmy klopsy rybne zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jednego wcześniej usmażonego klopsa pognieść widelcem i dodać do lekko przesmażonej cebuli. Wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobna kosteczkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać śmietanę. Mąką wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do powstałego sosu.Doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować i odstawić z ognia. Posypać posiekanym koperkiem. Dosmaczyć solą, pieprzem.
Uwaga!
Sos można dokwasić wodą z ogórków konserwowych.
Brak komentarzy