Obecność pieczarek w diecie pomaga między innymi w odchudzaniu. Wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia. Ponadto są tanie i smaczne. Pieczarki w sosie pomidorowym mogą służyć jako przystawka, samodzielne danie czy sos podany z kaszą, ziemniakami czy makaronem. Idealne do pieczywa. Serwować je można na zimno i gorąco.
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
- 1 – 2 szkl. zalewy z ogórków
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 średniej wielkości cebule
- olej do smażenia
- ok 3 łyżek mąki pszennej
Przyprawy: sól, pieprz,
Wykonanie:
Pieczarki wyczyścić. Jeśli jest taka potrzeba obrać ze skórki. Odciąć trzonki. Kapelusze ułożyć na blacie i posypać solą. Poprószyć pieprzem.
Wsypać mąkę do głębokiego talerza. Każdy kapelusz pieczarki obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć.
Cebulę obrać. Posiekać w półplasterki.
Kiedy kapelusze będą usmażone wyjąć je i wyłożyć na miskę.
Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
Dodać przecier pomidorowy i smażyć razem z cebulą.
Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej cebuli z przecierem.
Dolać zalewę z ogórków. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.
W razie potrzeby doprawić według własnego smaku. Dodać usmażone pieczarki i całość delikatnie wymieszać.
Nałożyć do słoików i zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na jeden dwa dni aby połączyły się smaki.
Moje ulubione. Kazdy kto lubi polasucic powinnien sprobowac .D Palce lizac!