Obecność pieczarek w diecie pomaga między innymi w odchudzaniu. Wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia. Ponadto są tanie i smaczne. Pieczarki w sosie pomidorowym mogą służyć jako przystawka, samodzielne danie czy sos podany z kaszą, ziemniakami czy makaronem. Idealne do pieczywa. Serwować je można na zimno i gorąco.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 3 ogórki konserwoweDSC_9998
  • 1 – 2 szkl. zalewy z ogórków
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 średniej wielkości cebule
  • olej do smażenia
  • ok 3 łyżek mąki pszennej

Przyprawy: sól, pieprz,

Wykonanie:

Pieczarki wyczyścić. Jeśli jest taka potrzeba obrać ze skórki. Odciąć trzonki. Kapelusze ułożyć na blacie i posypać solą. Poprószyć pieprzem.

Wsypać mąkę do głębokiego talerza. Każdy kapelusz pieczarki obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć.  DSC_0006

Cebulę obrać. Posiekać w półplasterki.

Kiedy kapelusze będą usmażone wyjąć je i wyłożyć na miskę.

Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.

Dodać przecier pomidorowy i smażyć razem z cebulą.

Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej cebuli z przecierem.

Dolać zalewę z ogórków. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.

W razie potrzeby doprawić według własnego smaku. Dodać usmażone pieczarki i całość delikatnie wymieszać.

Nałożyć do słoików i zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na jeden dwa dni aby połączyły się smaki.