Obiady czy przystawki z dodatkiem pieczarek to jedne z najtańszych. Proponuję smażone (bez panierki bo po cóż nam dodatkowe kalorie)
- pieczarki ok. 14 sztuk
- 1 cebula
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, szałwia, lubczyk, majeranek.
Wykonanie:
- Pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem ( jeśli zachodzi taka konieczność obrać ze skórki)
- Wyłamać nóżki i drobniutko posiekać.
- Cebulę obrać i poszatkować.
- Na oleju podsmażyć cebulę razem z trzonkami pieczarek.
- Zdjąć z ognia i doprawić do smaku przyprawami (ostrożnie z szałwią jest gorzka kiedy damy się jej za dużo)
- Wbić jajko.
- Dokładnie wymieszać.
- Powstałą masę nakładać w kapelusze.
- Kłaść na rozgrzany olej napełnionymi kapeluszami w dół.
- Po usmażeniu łopatką lub szerokim nożem odwrócić i upiec z drugiej strony.
Uwaga: W ten sposób przyrządzone pieczarki można podać jako samodzielne danie lub jako przystawkę.
Można polać ketchupem.
Brak komentarzy