Obiady czy przystawki z dodatkiem pieczarek to jedne z najtańszych. Proponuję smażone (bez panierki bo po cóż nam dodatkowe kalorie)

Składniki:DSC_3817

  • pieczarki ok. 14 sztuk
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, szałwia, lubczyk, majeranek.

DSC_3823

Wykonanie:

  1. Pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem ( jeśli zachodzi taka konieczność obrać ze skórki)
  2. Wyłamać nóżki i drobniutko posiekać.
  3. Cebulę obrać i poszatkować.
  4. Na oleju podsmażyć cebulę razem z trzonkami pieczarek.
  5. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku przyprawami (ostrożnie  z szałwią jest gorzka kiedy damy się jej za dużo)
  6. Wbić jajko.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Powstałą masę nakładać w kapelusze.
  9. Kłaść na rozgrzany olej napełnionymi kapeluszami w dół.
  10. Po usmażeniu łopatką lub szerokim nożem odwrócić i upiec z drugiej strony.

DSC_3825

Uwaga: W ten sposób przyrządzone pieczarki można podać jako samodzielne danie lub  jako przystawkę.

Można polać  ketchupem.