Jak wiadomo kasze są zdrowe i treściwe. Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu. Wiadomo, że z krzemu zbudowane są nasze kości, zęby, arterie. Krzem usztywnia dziąsła, wzmocnia włosy.
Zastanówmy się jak często gości w naszych kuchniach i na naszych stołach kasza gryczana.
Zaczniemy od przygotowania farszu.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 1,5 szklanki wody
- ok. 500 g. mięsa rosołowego
- 1 cebula
- 1 olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, tymianek, mielone ziele angielskie (lub inne zioła według własnego smaku).
Należy odmierzyć 1/2 szklanki kaszy gryczanej. Wsypać do garnka i zalać 1,5 szklanki wody. Gotować na małym ogniu aż wchłonie się woda.
Następnie rozmrożone mięso rosołowe (które skrupulatnie odkładaliśmy w zamrażalce) zmielić.
Na patelni rozgrzać nieco tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i przysmażyć. Kiedy cebula będzie miała ładny złoty kolor dodać mięso. Nie zdejmując z ognia dodać sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Kaszę wsypać do miski. Dodać podsmażoną cebule z mięsem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić do smaku przyprawami i solą.
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki oleju (może być mniej)
- 1 jajko
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
Wywałkować na placek.
Pociąć nożem na małe prostokąty.
Na każdy nałożyć łyżeczką farszu i skleić.
Wrzucać na osolony wrzątek.
Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze parę minut.
Uwaga: Podałam z przysmażoną cebulką na oleju i mielonką pokrojoną w cienkie paseczki z dodatkiem słodkiej papryki.
Można okrasić wędzonym boczkiem i cebulą czy własnych upodobań.
Równie smaczne są podsmażone następnego dnia. Podałam z liści sałaty i kwaśnej śmietany.
Z powodzeniem możemy je również zamrozić a będą jak znalazł w dniu kiedy nie będziemy mieli czasu na gotowanie.
Brak komentarzy