Jak wiadomo kasze są zdrowe i treściwe. Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu. Wiadomo, że z krzemu zbudowane są nasze kości, zęby, arterie. Krzem usztywnia dziąsła, wzmocnia włosy.

Zastanówmy się jak często gości w naszych kuchniach i na naszych stołach kasza gryczana.

Zaczniemy od przygotowania farszu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 1,5 szklanki wody
  • ok. 500 g. mięsa rosołowego
  • 1 cebula
  • 1 olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, tymianek, mielone ziele angielskie (lub inne zioła według własnego smaku).

Należy odmierzyć 1/2 szklanki kaszy gryczanej. Wsypać do garnka i zalać 1,5 szklanki wody. Gotować na małym ogniu aż wchłonie się woda.

Następnie rozmrożone mięso rosołowe (które skrupulatnie odkładaliśmy w zamrażalce) zmielić.

Na patelni rozgrzać nieco tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i przysmażyć. Kiedy cebula będzie miała ładny złoty kolor dodać mięso. Nie zdejmując z ognia dodać sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.

Kaszę wsypać do miski. Dodać podsmażoną cebule z mięsem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić do smaku przyprawami i solą.

Ciasto:DSC_4014

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki oleju (może być mniej)
  • 1 jajko

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.

Wywałkować na placek.

Pociąć nożem na małe prostokąty.DSC_4015

 

 

 

 

 

 

 

Na każdy nałożyć łyżeczką farszu i skleić.

Wrzucać na osolony wrzątek.

Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze parę minut.

DSC_4020

Uwaga: Podałam z przysmażoną cebulką na oleju i mielonką pokrojoną w cienkie paseczki z dodatkiem słodkiej papryki.

Można okrasić wędzonym boczkiem i cebulą czy własnych upodobań.DSC_4018

 

 

 

 

 

Równie smaczne są podsmażone następnego dnia. Podałam z liści sałaty i kwaśnej śmietany.

DSC_4114

 

 

 

 

 

 

 

Z powodzeniem możemy je również zamrozić a będą jak znalazł w dniu kiedy nie będziemy mieli czasu na gotowanie.